1Střecha domu hraje důležitou roli nejen z hlediska ochrany interiéru před deštěm, větrem a dalšími nešvary počasí. V chladnějším období přispívá k zamezení úniku tepla z objektu. Aby však tato její vlastnost byla dostatečně účinná, musí u ní být provedená kvalitní izolace.

Střechou uniká i více než 10% tepla

Jak jistě víte, teplo stoupá vzhůru. Pokud bydlíte v rodinném domě, který nemá dostatečně zateplenou střechu, uniká skrz ni stoupající teplý vzduch. Projeví se to buď tak, že je v domě neustále zima, nebo musíte daleko intenzivněji topit. Tím ale výrazně roste spotřeba paliva, což se následně projeví na vyšších platbách za energie.

Střechy, které nejsou řádně zateplené, mají prostupnost tepla daleko vyšší. Uvádí se, že až 15% tepelných ztrát je právě důsledkem nekvalitní izolace střechy.

Svoji roli hraje kromě zateplení také samotný profil a tvar střechy. Nejvyšší úniky bývají u domů, které mají velkou plochu, případně je značně členitá. Čím více různých vikýřů a výstupků zde je, tím je větší pravděpodobnost úniku tepla zevnitř objektu.

Nadkrokevní izolace – zateplení pro šikmé střechy

U rodinných domů se nejčastěji setkáme s klasickými šikmými střechami. Moderním způsobem, jak je efektivně zateplit, je použití takzvané nadkrokevní izolace. Jedná o systém, u něhož dochází k vyplnění míst mezi krokvemi a připevněnými deskami. Velkou výhodou tohoto systému je jeho poměrně snadná a rychlá aplikace, která navíc není nijak drahá. Za přednost lze jistě považovat i to, že se je podkroví dále možné využívat jako obytný prostor, montáží nadkrokevní izolace nedochází k jeho přílišnému zmenšení. Tento izolační systém je totiž poměrně nenáročný na prostor.

Zateplení střechy je hodně důležité. V ideálním případě je na něj potřeba myslet i při samotné realizaci střechy. Stavbu raději vždy přenechejte odborné firmě. Ušetříte si tak spoustu práce a budete mít jistotu, že provedené dílo bude v náležité kvalitě. Navíc samozřejmě můžete počítat i s případnou reklamací nedostatků v záruční lhůtě.

Spolehlivé služby v této oblasti nabízí kolínská společnost Střechy Novák. Firma realizuje kompletní střechy na klíč, zhotoví vám samozřejmě ale i samotné zateplení, a to právě například pomocí nadkrokevní izolace. Společnost má v oboru bohaté zkušenosti. Každým rokem se účastní akce s názvem Střechy Praha, která je vůbec největším veletrhem v Česku zaměřeným na střechy, střešní krytiny a související produkty služby.