triomed-hn-2013.600x400Pořizujete-li si novou matraci do postele, měli byste vědět, že volba konkrétního typu závisí i na tom, jaký doma používáte rošt. V tomto článku se dozvíte základní dělení roštů a také to, jaké matrace jsou pro ně vhodné, respektive jak vybrat matraci.

Pevný rošt

Většina z vás má doma nejspíše postel s pevným roštem, ať už lamelovým či laťkovým. Prvně jmenované jsou tvořeny dřevěnými, případně syntetickými lamelami, jež jsou naskládány postupně vedle sebe. Důležité je, aby byl počet lamel dostatečný. Uvádí se, že jich má být minimálně kolem 30. V případě druhého typu jsou rošty vyrobeny z dřevěných latí, jež jsou od sebe vzdáleny několik centimetrů, obvykle 3 – 4cm.

V případě pevných roštů lamelových se dá použít prakticky jakýkoliv typ matrace – pěnovou, pružinovou, latexovou a další. V zásadě tak platí, že je tento typ roštu univerzální. Má však jednu nevýhodu, nedá se s ním manipulovat, abyste měli při spánku  a poležení ideální polohu. K tomu potřebujete použít polohovací rošt.

Polohovací rošt

Jak už z názvu vyplývá, tento typ roštů se dá polohovat dle vaší potřeby. Většinou se dá nastavit výška hlavy, u některých lze dokonce přizpůsobit také polohu v oblasti kolem chodidel a kolen.

V jejich případě se nejvíce hodí matrace z latexu a také líné či umělé pěny. Dokážou totiž reagovat na změny poloh, na rozdíl od klasických pružinových, které na polohovacím roštu nedokážou udržet svůj tvar a nejsou tak schopny vašemu tělu zajistit potřebnou oporu během spánku.

Zvlášť pečlivě vybírejte v okamžiku, kdy na lůžku trávíte více času, nežli je běžné. Například v okamžiku, kdy jste imobilní a jste takřka odkázáni na celodenní ležení v posteli, doporučuji zvolit polohovací rošt. Na něj se pak nejvíce hodí antidekubitní matrace, která je speciálně vyrobená tak, aby zabraňovala proleženinám. Dokáže totiž  přispívat k rovnoměrnému rozložení tlaku na celou její plochu.