Rudolf Kampf_kolekce Dali_1001 (3)V dnešní době, kdy automatická výroba téměř všeho, co si představíte, frčí s jistou samozřejmostí, jsou ruční výrobny už jen ojedinělými ostrůvky. Ale díky nim se můžeme vrátit k historii a připomenout si opravdovou cenu toho, čemu někdo věnuje kus ze sebe samého. Zároveň se totiž jedná o naprosté unikáty. I když se na první pohled mohou zdát například všechny porcelánové šálky stejné, není tomu tak. Existují zde sice normy a vzory, jak mají jednotlivé výrobky přesně vypadat, ale právě ruční výroba je zodpovědná za detaily, ve kterých budou vždycky odlišnosti. O tom ví své česká porcelánka Rudolf Kämpf, která v Loučkách u Karlových Varů vytváří naprosté unikáty oblíbených kolekcí, ale také výrobky na zakázku.

Jeden kousek porcelánu se vyrábí zhruba 6 týdnů a projde za tu dobu přibližně patnácti páry (převážně ženských) rukou. Vše začíná přípravou porcelánové hmoty, která se skládá z 50 % kaolínu, 25 % živce a 25 % písku. Podle druhu konkrétního výrobku se pak hmota ředí vodou více nebo méně. Velké duté kusy porcelánu (např. vázy) se vylévají tekutou hmotou, zatímco ploché výrobky (např. talíře) se lisují z tzv. plastické hmoty, která neobsahuje tak velké množství vody. Po uschnutí výrobku je potřeba očistit hrubé okraje. V této fázi jsou polotovary velice křehké, proto s nimi musí ženy zacházet velice jemně, aby je nepoškodily.

RK_vypal

Následuje první návštěva pece – přežah, který probíhá 12 hodin při teplotě 950°C a v jeho průběhu získává budoucí porcelán schopnost nasáknout vodu. Díky tomu je možné následně výrobek glazovat neboli nechat do něj vsáknout zředěnou porcelánovou hmotu. Potom může jít podruhé do pece k ostrému výpalu, během nějž glazura získává sklovitou formu. Po tomto druhém výpalu už můžete o výrobku mluvit jako o porcelánu.

RK_rucni malirna (44)

Následuje dekorace, kterou představují tisky a ruční malba. Tiskařky si hrají s obrázky připomínající dekorace na velikonoční vajíčka. Po výpalu v dekorační peci se však částečněvypálí a zůstane jen dekor tak, jak jej známe. Ruční malířky dokreslují buď jen jednoduché tvary (nejčastěji linky) nebo malují obrazy, které jsou jejich uměleckým dílem.

RK_tiskarna (23)

Na konci celého tohoto procesu stojí porcelán dvou značek Leander (pro mass market) a Rudolf Kämpf nabízející převážně zakázkovou výrobu. Dekory se různí podle oblíbenosti různých kultur a zemí. Češi mají oblíbený dekor jemných růžiček, zatímco Asiati si oblíbili růžový porcelán, cibulák nebo bohaté zlaté zdobení. Američani zase obdivují myslivecké dekory a zelenou barvu.

Leander_kolekce Mary Anne_0363 (2)

Leander_kolekce Verona_0158 (1)

Leander_kolekce Mary Anne_0763 (4)