Nove_Chabry_relaxacni_zonaŽije se lépe na vesnici, nebo ve městě? Tato otázka odjakživa dělí obyvatele na dva tábory. Jedni nedají dopustit na blízkost přírody, volnost a přívětivost venkova, druzí zase opěvují dopravní dostupnost, občanskou vybavenost, kulturu a sport, které nabízí město. Jedno mají společné: jak venkovské prostředí, tak novostavby nabízejí společná přátelství a sousedskou výpomoc. Proč se ale vzdávat jednoho na úkor druhého? Místa, kde je vesnický klid a příroda s pohodlným zázemím měst na dosah, už existují.

„Kolem 30 procent českých klientů našeho projektu má trvalé bydliště mimo Prahu. Do města se přistěhovali za prací a dlouhodobě už v Praze žijí. Zvykli si na výhody, které Praha nabízí – kina, divadla, sport, lékaře, nákupní centra a úřady za rohem… Pro trvalé bydlení ale hledají klidnou lokalitu v zeleni, mimo rušná centra a davy lidí,“ popsal Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která stojí za rychle rostoucím moderním projektem Nové Chabry v Praze 8.

Trend návratu do měst, který trvá už bezmála dva roky, stále posilují rodiny s dětmi. Ty před lety hromadně opouštěly zázemí metropole, aby se usadily v populárních satelitech. „Sotva ale děti dorostly do školního věku, rodiče zjistili, že neustálé taxikaření do školy a na zájmové kroužky, při němž se najedou desítky kilometrů, je vyčerpávající a jeden rodič se musí obětovat a věnovat se rodině,“ uvedl Tal Grozner. Zvolili tedy raději nové bydlení s výbornou dopravní dostupností, v bezpečné lokalitě nedaleko přírody, s lékaři i školními institucemi za rohem.“

Moderní projekty budované pro rodinný život, jaké představují Nové Chabry, sice nejsou malebnými zapadlými vesničkami, ale zelení, sousedskými vztahy a důrazem na klid a bezpečí se od nich tolik neliší. Podobně zaměřená klientela v Nových Chabrech se pravidelně setkává v okolí nízkopodlažních domů, v zatravněných vnitroblocích na lavičkách, na cyklostezce, venkovních fitness strojích, dětských hřištích nebo beachvolejbalovém hřišti. Přírodní parky Ďáblický a Čimický háj nebo zoo v Troji jsou na dosah stejně jako spojnice s centrem města – pět minut vzdálená stanice metra Kobylisy.

„Správné umístění projektu je nejdůležitějším faktorem úspěchu. I sebelepší byty se těžko prodají na místě se špatnou dopravní dostupností, zanedbaným okolím a nefunkčními službami. Developer by měl hledat nové příležitosti v klidnějších lokalitách, které však už zajišťují všechny funkční služby spojené s pohodovým životem. Dále – jako v případě Nových Chaber – je třeba rozvíjet celou oblast, vysadit a udržovat zeleň a zajistit dostatek volnočasových aktivit. Kupující také podstatně vnímá velikost výstavby – komorní viladomy zajišťují svým obyvatelům více klidu a soukromí,“ míní Tal Grozner.

Obrat v odlivu obyvatel, který metropole zažívala v posledních letech, nastal v roce 2014 a nárůst stále trvá. Podle Českého statistického úřadu získala Praha v prvním čtvrtletí roku 2015 díky migraci obyvatelstva 2598 nových obyvatel. A na poptávku reaguje i nabídka realit. Ve srovnání se stejným obdobím loni se během první poloviny roku 2015 navýšil počet zahájených staveb bytů v Praze o úctyhodných 57 procent.