úklid kuchyněŽehlení, utírání prachu, vaření, mytí nádobí… jako by toho nebylo už tak dost. Čím dál častěji ve vašem okolí můžete zaslechnout zmínky o předvánočních nákupech a předvánočním úklidu – možná vás zlehka začíná přepadat panika, ale nebojte. Chce to zachovat chladnou hlavu, nohy v teple a hlavně žádný stres. Vánoce jsou svátky klidu a pohody, nemusíte se před nimi přeci sedřít z kůže.

Váhavost ani zbrklost nejsou nejlepšími pomocníky k vánočnímu úklidu. Pojďme se tedy do toho pustit – systematicky a s rozvahou. Začínáme v předsíni…

Předsíň – tam získá vaše návštěva první dojem. Jaký bude?

Před očekávanou návštěvou ukliďte vaše bundy do skříně a boty do botníku, aby si hosté měli kam odložit. V předsíni není třeba výrazné výzdoby, dbejte především na čistotu podlahy – šlápoty od zablácených bot a boty rozházené v prostoru vaši návštěvu asi nejlépe nenaladí.

Tip: Umístěte do předsíně vonnou svíčku (např. značky Santo) – krásně prostor provoní.

Okna, záclony, závěsy…

Mytí oken nechejte raději na jaro. Namáčení oken v mrazivém období můžete odnést také pěkným nachlazením. Pusťte se toho jen, pokud se rýsuje teplý a slunečný den. Viděli jste někdy, jak myjí okna profíci? Rychle, napoprvé a bez zbytečných „zdržovaček“. Mají totiž po ruce spolehlivý čisticí prostředek a oboustrannou stěrku.

Tip: Na co ale nezapomeňte – vyprat záclony a závěsy – práce to není zase tak složitá – po vyprání je rovnou pověste. Žehlit není třeba, při schnutí vám navíc aviváž krásně provoní byt.

Sedačka a křesla – není nutno

Pro odstranění skvrn z koberce slouží například tradiční čistič koberců Tep comfort na skvrny s mechanickým rozprašovačem. Víte, že to nestihnete? A víte o flecích, které by určitě potřebovaly pryč? Pořiďte si nový přehoz. Intenzivně to změní vzhled pokoje a vy můžete čištění odložit na neurčito.

Přikázaný směr jízdy… pardon, úklidu

Abyste si při gruntování nezaneřádili něco, co už jste jednou uklidili, jeďte po vyzkoušené trase, ta směřuje shora dolů a od oken ke dveřím.

Raději útulno než chirurgická čistota

Nedřete se do úmoru, raději drobnostmi zútulněte váš byt – ať to bude v předsíni, na stole, parapetu či zácloně – záleží jen na vaší preferenci a náladě.

Jsou tady i další možnosti

Je úklid vaším kostlivcem ve skříni? Pokud je toho na vás příliš, není ostudou přizvat si na pomoc úklidovou firmu. A vy máte o úklid postaráno a místo úklidu si můžete užívat předvánoční odpočinek.

Na co ještě nezapomenout? Zkontrolujte zásoby…

› … a to především surovin, které budete potřebovat k přípravě vánočních dobrot a sváteční tabule.
› Zkontrolujte dobu trvanlivosti výrobků a zásoby buď zkorigujte, nebo doplňte podle toho, co je potřeba.
› Nezapomeňte ani na vonné svíčky, ozdobné ubrousky, balicí papír, stužky a jmenovky na dárečky.

Nejen úklid, ale i odpočinek

Nenechte nervozitu a stres pohltit vánoční atmosféru. Vyměňte raději večerní úklid za příjemnou relaxaci – ať je to sauna, masáž, koupel nebo jen sledování dobrého filmu, nezapomeňte na to, že Vánoce jsou především svátky klidu.