čistá kuchyněUklízet efektivně je šetrné k vám i k vaší peněžence. Jak na to? Udělejte si plán, rozmyslete, kolik času chcete úklidu věnovat a nezapomínejte ani na bezpečné používání čisticích prostředků. Máme pro vás tři tipy, jak se do takového efektivního úklidu pustit.

Etikety čisticích prostředků nepodceňujte

Úklid zahajte u prostudování samotných čisticích prostředků a jejich etiket. Prostudujte návod k použití a upozornění výrobce. Mimo jiné zjistíte, jaké je dávkování konkrétního produktu, a tím byste se rozhodně měli řídit.

„Více je lépe – to u množství čisticího prostředku neplatí. Jednak zbytečně ždímete svou peněženku i životní prostředí a na výsledku se to neprojeví. Používejte proto přesně tolik výrobku, kolik výrobce uvádí. Při použití většího množství hrozí zápach nebo zanechání stop po setření, na kterých je možné i uklouznout. Proto pokud používáte například Diavu mýdlový čistič, postačí vám jenmalá odměrka a vaše podlaha se bude lesknout,“ vysvětluje Marta Matyášová ze společnosti Tatrachema.

Systém nade vše

Zbrklost a nadměrný spěch dokáže zhatit všechny plány. Proto si vše předem promyslete. Stanovte si priority, činnosti a pořadí, v jakém se jednotlivým aktivitám budete věnovat.Postupujte systematicky, abyste si uklizené prostory následně zase nezaneřádila.

Uložte, vytřiďte, přeskládejte, optimalizujte – co nepotřebujete, toho se zbavte, co naopak potřebujete často, umístěte na strategické místo.Co skladujete zbytečně? Staré noviny, časopisy, dopisy, letáky – pokud se jim začnete více věnovat, jistě zjistíte, že minimálně poloviny z nich se můžete zbavit.

uklizený domov

Nejen efektivní, ale i bezpečný

  • Při úklidu používejte ochranné rukavice, zabráníte vysoušení a případné alergické reakci na vašich rukou.Po dokončení úklidu si ruce pečlivě opláchněte, osušte a nakrémujte mastnějším krémem.
  • Čisticí prostředky nikdy nemíchejte, můžete snížit jejich účinnost a sobě přivodit nepříjemnou alergickou reakci.
  • Čisticí prostředky nepřelévejte a uchovejte v původních lahvích s čitelným popisem, vyhnete se tak možné záměně.

Tip na závěr: Co by poradila naše babička?

Naše babičky byly vynalézavé – často si musely poradit i s omezenými možnostmi a využít, co bylo zrovna po ruce. Přitom se často jednalo o velmi užitečné „vychytávky“. Například takový ocet – poradí si s čištěním porcelánu, nerezu, mosazi i mědi. Octová voda vrátí lesk umyvadlům i skleněným plochám. Také na ucpané trubky a odpady je řešením – nalijte do nich ocet a nechejte působit 30 minut a uvidíte, jak rychle budete mít hotovo 🙂

Uložit