Při výběru plotu k vašemu domu či jiné nemovitosti obvykle neřešíme pouze jeho design a provedení, ale také vhodný systém vjezdové brány. V tomto směru je potřeba si uvědomit, že se jedná o mechaniku, která bude denně nesčetně krát využívána. Je tedy na místě věnovat výběru té součásti plotu maximální péči.

Brána musí svému majiteli poskytovat maximální komfort při vjezdu a výjezdu z pozemku. Zároveň by měla dokonale navazovat na oplocení, korespondovat s jeho stylem, případně také garážovými vraty a v neposlední řadě celým domem.

Jakou vjezdovou bránu zvolit?

Co se týče vjezdové brány, máte několik možností, jaký typ zvolit. Vycházet byste měli především z prostorových a terénních dispozic pozemku, a také z pohledu estetiky. Mohou být otočné, pojezdové či posuvné. Nejobyčejnějším řešením je brána otočná, která disponuje jedním nebo dvěma křídly, jež se otevírají do prostoru. Tato varianta je vhodná tehdy, pokud se nabízí dostatek místa pro jejich otevření. Pojezdové a posuvné brány jsou naopak ideální pro menší a kratší pozemky. Vysouvají se do strany. Rozdíl mezi nimi je v tom, že pojezdová brána potřebuje pro svůj pohyb kolejnici, zatímco posuvná brána může být samonosná. V případě samonosné posuvné brány se jedná o provedení, kdy se vysouvá ze základny. Jedná se proto o nejkomfortnější a nejoblíbenější typ bran.

Jaké jsou výhody samonosných posuvných bran?

Posuvné brány volí většina majitelů objektů pro jejich skvělé vlastnosti a výhody. Jejich velkým plusem je minimální údržba a v podstatě téměř žádná prostorová náročnost. Parkovat je možné ihned za bránou. Podmínkou pro otevření je prostor pro některé ze stran průjezdu. Ten by měl být zhruba o třetinu větší, než je samotný průjezd. Brána nejezdí po kolejnici na zemi, ale je vedena nad zemí nosníkem. Nosník také nemusíme nijak udržovat, což oceníme na podzim kvůli listí a v zimě, když sněží. Nenáročné a jednoduché jsou stavební přípravy pro bránu. Spočívají pouze ve vytvoření betonového základu a přípravu kabeláže pro pohon brány. Nikterak není třeba zasáhnout do vozovky.

S pohonem je posuvná brána ještě komfortnější

Jelikož budete vjezdovou bránu využívat několikrát za den, zvažte pořízení automatického pohonu. Výrazně zvýší komfort vjezdu a výjezdu. Teprve s dálkově ovládaným pohonem bude využívání této nezbytné součásti oplocení radost.  Automatický pohon bran je mimo jiné také bezpečný.

Pohon pro posuvné brány vybírejte kompaktní, praktický, chytrý a bezpečný. Volte systém s automatickým vyhodnocováním překážek. Takovým, jež disponuje diagnostikou potíží pomocí výstražné lampy. Výhodou je tepelný senzor, který upravuje tažnou sílu pohonu v závislosti na klimatických podmínkách.

Výběr, výroba brány, příprava základů i instalace automatického pohonu vyžadují zručnost a odbornou způsobilost. Neváhejte se proto obrátit na specializovanou firmu. Ušetříte si tak spoustu starostí a ve finále také financí.