Asi jedna třetina Čechů stále žije bez řádného pojištění bydlení. Je to život plný hazardu, protože když si s rodinným domem pohraje přírodní živel, vybrakuje ho zloděj nebo poničí vandal, nedostanete ani korunu a škody budete muset vyřešit ze svého. Naopak: když pojištění máte, získáváte jistotu, že vás pojišťovna nenechá na holičkách. Dostanete totiž náležitou finanční kompenzaci. Pojistit se správně přitom není žádná věda.

Tři základní varianty

Základem je mít pojištěné bydlení jako celek. Nejširší ochranu nabízí majetkové pojištění, které se vztahuje na škody na věcech movitých (tj. vybavení, jako jsou spotřebiče, koberce, různé doplňky a někdy i domácí zvířata) i na škody na věcech nemovitých (budova jako taková, případně i její stavební součásti, vybavení zahrady aj.). Sjednat si můžete také samostatné pojištění nemovitosti (pozor, vždy musí být na jméno vlastníka nemovitosti, více o tom zde) anebo samostatné pojištění domácnosti. Moc se to ale nevyplácí, protože komplexní ochrana je dražší jen o několik set ročně a rozsah jejího krytí je mnohem širší.

TIP: Z hlediska úspory peněz i času se vyplatí sjednat pojištění majetku online.

Doplňky, které je žádoucí mít

Kromě výše zmíněné trojice existuje ještě několik dalších doplňkových pojistek, se kterými se vám bude žít ještě spokojeněji. Také vám připadá, že spotřebiče jsou konstruovány tak, aby se rozbily několik dní poté, co jim končí záruční lhůta? Nebudete se s tím muset rozčilovat, když si jako doplněk zvolíte pojištění prodloužené záruky. To umožňuje si u nově koupených spotřebičů prodloužit záruku až o 36 měsíců nad rámec zákonné záruky. Hodí se také mít pojištění odpovědnosti, které nabízí odškodnění, když neopatrným chování způsobíte škodu druhé osobě. Doporučuje se mít ještě pojištění nahodilého poškození. Všechny druhy pojistek aktuálně sjednáte výhodně u pojišťovny ERGO.