Po dlouhé zimě často kalkulujeme, kolik energií jsme vydali za teplo, a na čem případně do dalších let ušetřit. Existuje nespočet velmi účinných způsobů, jak náklady na vytápění snížit. My se zaměříme na výměnu starých oken za nové, modernější. Právě tento prvek domu se značně podílí na tom, kolik tepla se vám v bytě udrží, aniž byste jej, jak se lidově říká „vypouštěli pánu Bohu“. Samozřejmě i ti z vás, co právě sháníte okna do novostavby, musí řešit dilema, které zvolit.

Pokud trváte na kvalitě, dlouhé životnosti, praktické stránce, přijatelné ceně i modernímu designu, nemůžete udělat chybu s plastovými okny, případně i dveřmi. Řada developerů investuje právě do oken z tohoto materiálu a není se čemu divit.

Jaké hodnoty tepelně-izolačních vlastností mají moderní plastová okna?

Při výběru oken se soustředíme na řadu faktorů a velice nás zajímá právě ony tepelně-izolační vlastnosti. Tepelná izolace oken (a dveří) se vyjadřuje hodnotou součinitele prostupu tepla Uw. Tato hodnota měří množství tepla, které unikne 1 m2 okna za 1 sek. při rozdílu teplot v exteriéru a interiéru na 1 stupeň Kelvina. Co si z této definice pamatovat? Obecně platí, že čím je uváděná hodnota Uw nižší, tím lépe okna tepelně izolují a jsou tedy z pohledu nákupu nejlepší. Taková okna šetří náklady a energii. Současná nová moderní řešení vykazují Uw okolo hodnoty 1,2 W/m2K. U starých špaletových, případně u úplně prvních plastových oken a eurooken ze začátku 90. let, činila tato hodnota 3,0 W/m2K. Investicí do nových plastových oken tedy vylepšíte tepelnou izolaci 2krát, dokonce 3krát až 4krát.

Dalším důležitým ukazatelem je součinitel prostupu tepla Uf, který se hodnotí u rámů oken. V případě moderních variant se hodnota pohybuje v rozmezí 0,9 – 1,4 W/m2K

Jaká plastové okna pořídit?

Velmi dobrou volbou jsou plastová okna s německým profilem Kömmerling od plzeňské firmy PGOkno vykazující perfektní izolační vlastnosti Uf = od 1,1 -0,8 W/m2K (v závislosti na typu dorazového systému a výběru dvojskla či trojskla). Právě profily Kömmerling se řadí k jedněm z nejmodernějších a nejlepších okenním systémům. U firmy lze vybírat ze třech typů plastových oken:

  • – standard,
  • – nejlepší poměr cena/výkon,
  • – top řešení.

Tyto okenní systémy jsou vhodné do nízkoenergetických domů i běžných bytových nebo administrativních staveb. Široká konstrukce dovoluje zvolit i bezpečnostní a protihluková skla. Díky kvalitnímu spojení skla a kování disponují tyto produkty výbornou tepelnou a zvukovou izolací a jsou zárukou bezproblémového chodu a dlouhé životnosti. Samozřejmostí je vysoký komfort ovládání a dlouhodobě zajištěná spolehlivost. A co design? Klasikou je bílá barva, nechybí dřevěné dekory i další uni barvy. Škála barevných odstínů a povrchů je natolik široká, že si bezesporu vyberete.

Pro více informací klikněte na www.pgokno.cz, což jsou oficiální stránky plzeňské firmy PGOkno nabízející svým zákazníkům vysoce kvalitní výrobky s profesionálním servisem.