Snažíte se do jídelníčku celé vaší rodiny zařazovat více ovoce a zeleniny? Ale pravdou je, že ze supermarketu to není to pravé? Chutě jsou mdlé, navíc lze s jistotou počítat s tím, že jsou tyto potraviny plné různých chemikálii. Není nad to vypěstovat si svou vlastní zeleninu. Ale jak, když bydlíte v bytě a nemáte zahrádku? Třeba takové ředkvičky vyrostou bez problémů klidně i v truhlíku. Když je budete pravidelně zalévat, budou šťavnaté a nepopraskají.

Venku už je docela hezky, oteplilo se, sluníčko v rámci možností svítí a na zahrádku už lze vysévat první jarní zeleninu, jako salát, špenát a právě i ředkvičky. Vytáhněte či nakupte truhlíky a pusťte se do zahradničení.

Proč pěstovat právě ředkvičky?

Jestliže si navíc hlídáte linii, anebo se o to aspoň snažíte, vaše tělo po dlouhé zimě prahne po vitaminech. Ředkvičky mají navíc minimum kalorií, zároveň obsahují spoustu vlákniny. Jsou naprosto vhodnou potravinou při dietě a jarní očistě. V kuchyni najdou široké uplatnění. Nejen, že je můžete jíst jen tak, přidat je lze do salátů či různých pomazánek.

Dalším plusem je fakt, že jejich pěstování je zcela nenáročné a zvládne to i začátečník.

Ředkvičky vyrostou i v truhlíku

I z městského balkonu lze sklízet oblíbenou zeleninu. Vedle rajčat, paprik, zelených listů salátu, rukoly, špenátu nebo polníčku vám dobře vyrostou i ředkvičky. Nyní je ideální čas na jejich výsev, který můžete provádět v průběhu března a dubna (v závislosti na tom, kdy přijde jaro).

Vhodnými nádobami jsou větší plastové květináče nebo truhlíky, které naplňte výsevným zahradnickým substrátem. Pořídíte jej běžně v zahradnictvích, květinářstvích nebo supermarketech. Semínka stejně tak. Ty poté vkládejte asi 1 až 2 cm hluboko a přibližně 5 cm od sebe. Pravidelně zalévejte a nádoby postavte, pokud možno, na slunné místo. Každý sluneční paprsek je vítán. Až řádky zahrnete, semínka zalijte. Závlaha je pro pěstování ředkviček důležitá, proto je zalévejte pravidelně.

Náš tip: Jestliže na balkoně bojujete s každičkým místem, skvělou volbou jsou i závěsné květináče. Nejsou sice tolik velké, ale pár ředkviček z nich sklidíte. Truhlíky můžete případně umístit na okenní parapet. I zde se bude ředkvičkám dařit.

Péče při pěstování

Ředkvičky nejsou nijak náročné na údržbu, ale potřebují pravidelnou zálivku. Dopřejte jim dostatek vláhy a půdu udržujte stejnoměrně vlhkou. Takto docílíte hojné úrody a zabráníte praskání bulviček. Jestliže se v řádku bude tlačit více rostlin, neboje se je protrhat.

Sklizeň už za měsíc

Vegetační doba ředkviček, od výsevu do sklizně, se pohybuje kolem jednoho, až jednoho a půl měsíce. Velkou roli v tomto směru hraje počasí. Vysévat tuto zeleninu můžete i na etapy. Nejdříve pár řádků, po dvou týdnech dalších a tak dále. Takto si zajistíte průběžné zásoby. Nejpozději je sklízejte 8. až 10. týden od výsevu, jinak ztratí svoji křehkost, jemnou chuť a budou dřevnaté.

I listy lze zužitkovat

Kromě samotných bulev ředkviček lze zpracovat i listy. Rozhodně je nemusíte vyhazovat, ale zakomponujte do svěžích jarních salátů. Mají sice jemnou palčivou chuť, ale v kombinaci s jinou zeleninou vytvoří zajímavý pokrm.

A co vy? Máte chuť na čerstvé a hlavně vlastní ředkvičky? Tak utíkejte pro semena a zasaďte si je!

Publikováno v kategorii: Zahrada