Zvažujete oživit nebo rekonstruovat svou kuchyň? Zaměřte se na trendy a buďte styloví. Interiérový design přeje odvážným kontrastům i moderním barevným kombinacím. A vaření už nikdy nebude nuda!

Vaření s chutí

Kuchyň nebývá jen místem, kde připravujete pokrmy. Jde o nejvytíženější místnost každého domova, tedy spolu s koupelnou. Zákoutí, kde se rodina setkává, často zahrnuje také jídelní zónuBarevně by kuchyň měla odpovídat náladě a potřebám všech členů domácnosti.

V kuchyni byste se měli cítit nejen komfortně, ale také příjemně. Barvu a koncept vybírejte s ohledem na několik aspektů. Záleží především na velikosti místnosti, světlosti prostoru a pak samozřejmě na vašem vkusu.

Pravidla při výběru barevné tonality

Mezi trendy v ladění koncepce bydlení patří osobitost. Jestliže chcete svému domovu dodat svůj osobitý charakter, nebojte se do tvoření vložit své vlastní pocity a představy. Obecně platí jednoduché pravidlo – čím menší a tmavší je prostor, kde je umístěna kuchyňská linka, tím světlejší barvu linky, výmalby či obkladu byste měli zvolit. Vizuálně se prostor otevře a bude vám připadat větší. Pomůžete si také použitím nábytku v odlehčeném a jednoduchém designu.

Chyťte se trendů

Co se týče barev, populární zůstávají klasické barvy jako je bílá nebo champagne. Ty jde pomocí barevnějších doplňků osvěžit a docílit tak zajímavého výsledku. Jestliže však disponujete příjemně prostorným interiérem, můžete kombinovat i zářivé odstíny. 

Barvou roku 2018 je Ultra Violet. Výrazná fialová však nesedí každému. Ti méně odvážní mohou vsadit na magnoliovou. Ta je lehčí, přesto velmi elegantní. Kdo však hledá jiskřivější energii namísto sofistikovanosti, nemusí se bát ani pestrých odstínů, jako je například oranžová, zelená či modrá.

Mezi možnostmi výběru najdete i harmonické pastelové tóny, které promění kuchyni v útulnou a čistou oázu klidu. Nespletete se však ani s oku lahodící vanilkovou či kávovou, které kuchyni dodají jemnou noblesu a hřejivost.

Styl je důležitý

Barevná kombinace by měla odpovídat stylu kuchyňské linky a potažmo kuchyně. Syté křiklavé barvy si nebudou rozumět s rustikální linkou z masivu, naopak sednou minimalistické kuchyni.

Je dobré se inspirovat a barevné kombinace, které vás zaujmou, sledovat a třídit. Kochat se můžete třeba již realizovanými kuchyněmi nebo aktuálními barevnými trendy v kuchyni. Uděláte si tak jasný obrázek o tom, jaký styl vám sedí.

Detaily rozhodnou

Nejen barva dvířek kuchyňské linky rozhoduje o celkovém vyznění atmosféry místnosti. Barevně sladit nebo naopak kontrastovat můžete také prostřednictvím doplňků, spotřebičů, nábytku a obkladů či výmalby.

Kontrasty jsou lákavé a velmi žádané. Nemusíte mít strach rozbít celkové dojmy umírněným kontrastem, třeba v podobě odlišné barvy některého kusu nábytku či výmalby za kuchyňskou linkou. Když budete kuchyň navrhovat s láskou, výsledek bude stát za to.