Jestliže milujete zahrádkaření a pěstujete nejrůznější rostliny, určitě je vašim snem zimní zahrada, kde byste mohli sadit takové rostliny, které v našich běžných podmínkách nelze pěstovat celoročně. Zimní zahrady takové možnosti nabízí a daří se tam jak subtropickým, tak tropických rostlinám, jako jsou citrusy, fíky, strelície, filodendrony, orchideje, palmy apod. Takové rostliny v kombinaci s pohodlnou sedací soupravou vytvoří oázu klidu, kde si můžete chodit odpočinout. Věnovat se tak můžete svému největšímu koníčku a zároveň vám zimní zahrada nabídne prostor k relaxaci. Abyste se v zimní zahradě cítili dobře a splnila vaše očekávání, promyslete si několik parametrů.

Velikost a tvar zimní zahrady

Zimní zahrada by měla být atraktivní nejen z venku, ale je potřeba, aby vám nabídla dostatečný vnitřní prostor. Důležité je jednak pohodlí a také účelnost. Zimní zahrada je nejčastěji představována skleněnou přístavbou. Konstrukce však může být zhotovena z různých materiálů v mnoha barvách i tvarech. Velikost zimní zahrady se odvíjí od jejího záměru použití. Zvažte, jak si interiér vybavíte, jaký zvolíte nábytek a rostliny, jejich množství i velikost. Od toho všeho by se měla odvíjet velikost vnitřního prostoru.

ČTĚTE TAKÉ: Azalky – jarní paráda na zahradu i do interiéru

K čemu bude zimní zahrada sloužit?

Využití zimní zahrady může být různé. Někdo ji používá pouze jako relaxační prostor, další i na pěstování rostlin. My předpokládáme, že budete chtít zkombinovat obojí. V tomto případě je nutné při výstavbě zimní zahrady dbát na dobrou tepelnou izolaci. Vzhledem k tomu, že budete obývat prostor celoročně, je potřeba zajistit vhodné vytápění, případně i stínění. Samozřejmě zde působí skleníkový efekt, jak je tomu např. u skleníků nebo zastřešení bazénů, ale v zimě je potřeba zimní zahrady vytápět.

Výstavba zimní zahrady

Jelikož se jedná o přístavbu, která musí splňovat určitá kritéria, aby nedocházelo k tepelným ztrátách a zimní zahrada správně plnila svůj účel, je lepší svěřit výrobu a montáž odborníkům. Obrátit se můžete na společnost Dagstav, která vyrábí jak zimní zahrady, tak třeba zastřešení bazénů, balkóny, přístřešky, světlíky, ocelové konstrukce apod. Ukázky jejich práce můžete shlédnout na internetových stránkách společnosti v sekci zimní zahrady fotogalerie. Jako konstrukci zimní zahrady je možné zvolit hliníkové, železné i dřevěné profily se skleněnou výplní. Sdělte vaše požadavky a představy o vaší zimní zahradě a spolu jistě najdete jedno efektivní a atraktivní řešení.

Zdroj fotografie: Dagstav

Publikováno v kategorii: Zahrada