Zahradu tvoří záhony, na kterých pěstujeme zeleninu a ovoce, okrasné skalky a záhony či trávník. Součástí jsou však také přístupové cestičky, chodníčky, pergola, terasa, přístřešek pro auto a všude zde máme většinou položenu venkovní dlažbu. Venkovní dlažba je sama o sobě velice tvrdá a odolává povětrnostním vlivům. Nicméně, pokud chcete, aby dlažbu nehyzdily např. skvrny, nepraskala vám, nebyla zarostlá trávou a mechem a jednoduše vám sloužila mnoho let, je potřeba i udržovat. A my vám poradíme jak?

Různé typy dlažeb

Venkovní dlažbu můžete pořídit z několika materiálů. Mezi nejčastěji používané povrchové úpravy venkovních ploch se řadí keramická dlažba nebo betonová dlažba např. zámková. Velice pěkně také vypadá dlažba z přírodního kamene nebo ze dřeva. Mezi další typy patří zatravňovací dlažba, dlažba z plastu, cihlová a další. My se zaměříme na údržbu dlažby betonové, keramické a z přírodního kamene.

Údržba venkovní dlažby prodlužuje její životnost

Čas od času je potřeba každou venkovní dlažbu vyčistit, ať už na své zahrádce máte dlažbu z jakéhokoli materiálu. Často máte ne jeden typ. Jinou máte třeba na terase, další zase jako cestičku k záhonkům. I když je venkovní dlažba uzpůsobena na venkovní podmínky, přece jen pracuje, a proto je údržba nezbytná, pokud chcete, aby vypadala stále atraktivně. Jak se o ni starat a zejména pak po zimě, kdy čelí mrazu a sněhu? Jak dát venkovní dlažbě na jaře zcela nový kabát?

ČTĚTE TAKÉ: Připravte se na jaro včas, ať vás nezaskočí

Betonová dlažba

Pod pojmem betonová dlažba si můžete představit třeba zámkovou dlažbu, která je určitě všem velice dobře známá. V českých podmínkách je hojně využívána. Zpravidla se hodí tam, kde zákazník požaduje trvanlivost, pevnost a rychlou výstavbu. Betonová venkovní dlažba je dobrým řešením pro garáže, přístřešky či stání pro auta nebo jako chodníky a přístupové cestičky okolo domu apod. Betonový materiál se vyznačuje vysokou nasákavostí, což je docela problém, jelikož může být čištění složitější. Do dlažby nasákne voda, během zimy ze sněhu, která při nízkých teplotách zmrzne a dlažba může popraskat. Rovněž na ni může ukápnout olej z automobilu a pak se vytvoří skvrny. Z kol automobilu nebo od našich bot se na dlažbu dostane posypová sůl, která opět může vytvořit skvrny. V zimě je tedy dobré sníh odklízet a pod přístřeškem pro auto třeba vezměte smeták a smeťte rovněž sníh, který se sem dostane třeba z automobilu, právě ze zmíněných kol apod. Díky vlhkosti se může na dlažbě tvořit mech a tak se stává dlažba kluzkou. Proto je ideální využít k čistění betonové venkovní dlažby vysokotlakový čistič. Stojí za to, několikrát do roku vyčistit dlažbu vodní párou pod tlakem, zvláště pak po zimě. Není potřeba ani žádná chemie, skvrny i mech zmizí bez problémů. Po očistění můžete případně ještě použít hydrofobizační nátěr. Tento nátěr proniká do póruů betonu a zamezí tak pronikání vody a mastnoty.

Betonová dlažba

Keramická dlažba

Keramickou dlažbu můžeme často vidět na terasách a venkovních schodech. Základem keramické dlažby, která je určena k venkovním účelům, je mrazuvzdornost, protiskluzovost a otěruvzdornost. Výhodou keramické dlažby je její snadná údržba. Keramickou dlažbu stačí jen pravidelně zametat a čistit vlhkým hadrem, případně se saponátem. Spáry je možné sem tam vydrhnout kartáčem, ať je zbavíte špíny.

keramická dlažba

Přírodní kámen

Dlažba z přírodního kamene vypadá v zahradě velice efektně a také se zde nejvíce hodí. Přece jen se jedná o přírodní materiál, který do přírody zcela zapadne. Lze využít několik přírodních kamenů, např. pískovec, břidlici, křemenec, mramor. Aby se zachovala krása kamene, rovněž je dobré tuto dlažbu pravidelně udržovat a čistit. Zejména spáry mezi dlažbou, kde se může uchytit mech, dokonce i plevel. Mech a plevel lze odstranit ručně nebo použít přípravek proti jejich růstu. I kámen můžete očistit vlhkým hadrem za použití speciálního přípravku na kámen. Přípravek by měl být určen na kámen, který na zahradě máte. Raději se vyhněte ale těm, které obsahují kyselinu, protože by mohla kámen poškodit. Po očištění vrátíte kamenu lesk a barvu. Taktéž lze přírodní kámen impregnovat proti pronikání vody.

dlažba z kamene

Zdroj fotografií: presbeton.cz

Publikováno v kategorii: Zahrada