peletyMyslíte, že zima již končí? Máme sice před sebou jaro, ale zima ještě neřekla poslední sbohem. Ta letošní nebyla nikterak krutá, ale mnohé domácnosti jistě i tak přetopili velmi mnoho tepla. To není zrovna nejlevnější, zejména, pokud využíváte předražený plyn či elektřinu. V případě, že byste rádi zvolili ekologičtější a ekonomičtější způsob topení, pouvažujte o peletách, palivu, které pochází z obnovitelných zdrojů. Jsou snadno dostupné a myslí, jak na přírodu, tak vaši peněženku.

Rozhodnout se pro změnu můžete klidně i nyní, když už se sice topná sezóna blíží ke konci, nebo se alespoň s předstihem připravit na tu příští. Dřevěné pelety jsou pro vytápění v posledních letech velmi oblíbené, zvláště kvůli příznivé ceně, a že i v malém množství dokáží vytopit i velký prostor. Právě výhřevnost je dostatečným argumentem pro to, abyste dali přednost tomuto způsobu vytápění i vy.

Co jsou vlastně pelety?

Dřevěné pelety jsou malé granule, které se vyrábí tzv. peletizací. Jedná se o vedlejší produkt při zpracování dřeva. Dřevěný odpad se zahřeje na teplotu 100°C a vznikne slisovaný výrobek, který neobsahuje žádná pojiva, avšak drží svůj tvar.

Proč se vyplatí topit peletami?

Jistě se ptáte, zda se vám změna způsobu vytápění vyplatí. Je to výhodné a ušetříte díky tomu? Odpověď zní ano, nicméně se návratnost investice rozloží do delší topné sezóny. Pokud nyní topíte zemním plynem a přejdete na pelety, tyto kroky budou jistě výhodné. Za topnou sezónu se hovoří přibližně o úspoře 30%. Je tedy na zvážení každého, zda jsou pro vás tato procenta dostačující. V případě, že získáváte teplo elektřinou, váhat byste neměli. Když si spočítáte cenu za nový kotel plus palivo, vrátí se vám tato investice v horizontu 4 let. Pelety možná nebudou finančně výhodné pro ty z vás, co používají k topení dřevěné uhlí. Peletky však nabízí mnohem vyšší komfort a ekologičnost, což hovoří v jejich prospěch.

Jaký kotel potřebujete na pelety?

Dřevěnými peletami lze topit v plně automatizovaných a poloautomatizovaných kotlích. V prvém případě se jedná o kotel, který je v podstatě bezúdržbový. Potřebujete k němu zajistit dostatečné množství paliva, neboť jej stačí zkontrolovat zhruba 4krát do roka. Takže máte během topné sezóny teplo, aniž byste museli vynaložit svůj čas a energii. Toto je jistě obrovským plusem pro všechny, jež nemají na topení čas. Poloautomatizované kotle jsou levnější a vyžadují doplňování několikrát během týdne.

Frekvence přikládání a nutnost obsluhy se odvíjí od velikosti prostor, jaké má kotel vytápět, dále také od konkrétního výkonu a objemu násypky. Do některých stačí pelety přikládat jednou denně, do jiných cca co 4 hodiny, anebo jak už bylo řečeno plně automatizované kotle vystačí s plněním jednou za měsíc, dokonce i na celou sezónu.

Pelety představují palivo budoucnosti. Díky nim se spotřebuje odpad, který by byl jinak nevyužit a skončil by nejspíše někde na kompostu. Na vytápění je naopak naprosto ideální, je velice účinný, takže proč toho nevyužít? Kdo by nechtěl topit levně, efektivně a bez námahy?!