barkotex-gerflor_hqr_texlineJednou z mnoha výhod vinylových podlah je jejich nenáročnost na údržbu. Ve srovnání s dřevěnou podlahou vám např. odpadnou starosti s broušením či voskováním. Avšak bylo by chybou myslet si, že vinyl nevyžaduje žádnou péči. V tomto článku se dozvíte, podrobnosti o tom, jak se o vaši novou podlahu starat, aby si déle zachovala své vlastnosti a vzhled.

Jaké přípravky používat na vinylové podlahy?

Chemické přípravky na vinylové podlahy se dělí do dvou kategorií:

Čisticí prostředky

Používají se na odstranění zaschlé špíny, mastnoty a fleků. Před aplikací jakéhokoliv přípravku se ujistěte, zda je vhodný i na vinylové podlahy a dodržujte doporučené koncentrace. Pozor na příliš silná či agresivní čistidla – mohly by nenávratně poškodit povrch podlahy.

Přípravky na údržbu

Jejich úkolem je vytvořit na podlaze ochranný film, který brání usazování špíny a zvyšuje odolnost proti otěru. Přípravky na údržbu mohou být dodávány přímo výrobcem podlahy jako originální příslušenství.

barkotex-loose-lay

Pokud není k dispozici přípravek přímo pro vaši značku podlahy, můžete použít i produkty určené na jiné značky.

Kdy je třeba pečovat o vinylovou podlahu

  • – po montáži
  • – pro zvýšení odolnosti
  • – při znečistění

Ošetření vinylové podlahy po montáži

Čerstvě namontovaná vinylová podlaha ještě není 100% připravená na plný provoz. Její povrch, a zejména také jednotlivé spoje, je třeba nejprve ošetřit přípravkem na údržbu. Tuto první aplikaci se doporučuje provést dokonce v neředěném množství – tzn. tak, aby se přípravek mohl vsáknout i do spojů a ještě více je utěsnil.

Ošetření vinylové podlahy pro zvýšení odolnosti

Výše zmíněný ochranný film nezapomeňte pravidelně obnovovat, a to opětovným nanesením přípravku na údržbu. Před aplikací vždy podlahu nejprve zbavte nečistot, aby nedošlo k „uzavření“ špíny na povrchu. Tuto pravidelnou údržbu podlahy doporučujeme provést cca 1x za měsíc.

Jak čistit vinylovou podlahu

Zní to možná samozřejmě, ale vinylovou podlahu čistíme pouze, pokud je skutečně špinavá. Nadbytečný kontakt podlahy s vodou a čisticím prostředkem snižuje přirozenou schopnost podlahy odpuzovat usazování nečistot. Znamená to, že vinylovou podlahu je dobré více zametat nebo vysávat než vytírat. Mop, saponát a kbelík by měly přijít ke slovu až v případě, když se objeví fleky či jiné výraznější znečištění.

Na co dát pozor, aby nedošlo k poškození vinylové podlahy

  • – nikdy nepoužívejte čisticí prostředky, které nejsou přímo určeny na vinylovou podlahu
  • – před vytřením podlahu vždy zameťte
  • – pokud podlaha není vodotěsná – snažte se ji udržovat suchou – případnou vlhkost vždy neprodleně odstaňte
  • – pozor na kolečkové židle a pohyb nábytku – přílišný tlak by mohl na podlaze zanechat rýhy, zvláště pokud podlaha není na takovou zátěž stavěná. Přijatelný stupeň zátěže najdete v technickém listu podlahy, či se na něj předem informujte u výrobce/prodejce. Pokud si chcete být 100% jistí, používejte speciální ochranné podložky pod kolečkové židle.