Nedílnou součástí rekonstrukce koupelny či zařizování nové je nákup obkladů a dlažby. Jejich výběr je záležitostí individuálního vkusu a preferencí, do jisté míry je ovlivňován současnými trendy a samozřejmě nabídkou na trhu. V oblasti bytového designu jsme formováni okolím, zajímáme se o to co je zrovna moderní, IN a veškeré naše poznatky pak přenášíme  na samotnou realizaci.

Není žádným tajemstvím, že v českých koupelnách zůstávají obklady a dlažba průměrně kolem 20 let. Volbu konkrétní barvy, dekoru i velikosti obkladů nebo dlažby se vyplatí zvážit. Chcete mít koupelnou útulnou, vzdušnou, praktickou a nadčasovou? Máte pro vás tipy, jak toho docílit a na co si dát při výběru obkladového materiálu pozor.

Velikost koupelny a dispozice hraje svou roli

Pokud  nahlédneme na velikost koupelny z obecného hlediska, může být malá nebo velká, je to jednoduché, buď máte  první nebo druhou variantu.

V panelákových bytech jsou obvykle prostory stísněnější a je třeba bojovat s každým centimetrem, při rekonstrukci a realizaci nové koupelny je potřeba tento fakt zohlednit. Pravdou je, že jste lehce omezení  prostorem, ale rozhodně se dá s daným prostorem pracovat tak aby působil opticky větším. Správnou volbou jsou velké formáty obkladů a dlaždic, ideálně ve světlých odstínech, prostoru prospějí také velká zrcadla která dodají koupelně více světla. Zapomeňte na mozaiku a podobné prvky, nejsou správnou volbou pro malé prostory. Předem si promyslete umístění vany, sprchového koutu, bidetu případně i toalety a samozřejmě skříněk, tak aby vám nová koupelna poskytla dostatečný komfort.

Velké prostory vám dávají možnost popustit uzdu své fantazii, můžete kombinovat velkoformátové  obklady do koupelny i menší rozměry dlaždic včetně mozaiky, možnosti jsou neomezené.

Vhodná kombinace barev a dekorů

Doba kdy byla moderní křiklavě oranžová, modrá či zelená je dávno pryč. Pokud dáváte přednost takovým barvám, nebude vaše koupelna působit moderně. V současné době patří mezi nejoblíbenější odstíny přírodní a klidné barvy  jako jsou hnědá, písková, nadčasová šedá, černá a to ideálně v kombinaci s bílou. Bílou a šedou lze lehce doplnit barevnými detaily, které dodají vaší koupelně zajímavý nádech.

Každá sezóna přináší nové a nové kolekce, k přetrvávajícím trendům však patří tři neutrální dekory – dekor dřeva, kamene a betonu, oblíbené povrchy jsou hladké i reliefní. Takové dlažby jsou zkrátka nadčasové neboť extravagantní vzory a výrazná barevnost se časem okouká a koupelna nám zevšední.

A něco na závěr

Při výběru dlažby je nutné zohlednit povrch dlažby, jelikož se jedná o vlhké prostředí, dlažba by měla být v každém případě protiskluzová. Důležitá je i praktická stránka, snadná údržba bude obrovským plusem. Velkým problémem bývají spáry, v současné době jsou velice oblíbené bezspárové dlažby. Nejen že se jedná o řešení daleko komfortnější, ale i  výsledný efekt působí mnohem luxusněji.

Pokud plánujete v brzké době rekonstrukci koupelny nebo novou koupelnu, doufáme že jsme vám poradili a inspirovali vás.