Na sedačce trávíte spoustu času – díváte se na filmy při pojídání dobrot, povídáte si s přáteli při popíjení kávy nebo se mazlíte se psem. Není divu, že občas dojde k nehodě, která skončí pořádnou skvrnou na potahu. Nemusíte se však hned děsit, my pro vás máme pár tipů, jak vyčistit sedačku v pohodlí domova.

Nehraje roli, jestli je sedačka textilní nebo vyrobená z kůže či eko kůže, každý povrch se dá vyčistit, jen musíte vědět, jak na to. V zásadě to znamená, že si vyberete vhodný čistič sedačky a zvolíte správný postup.

Jak vyčistit sedačku

Pro čištění sedací soupravy existují tři základní způsoby. Nejjednodušší z nich je zavolat si specialisty, kteří nejlépe vědí, jak vyčistit čalouněnou nebo koženou sedačku. Možná se bojíte, že to bude drahé, ale nevyjde vás to zas tak draze, jak byste si mohli myslet, a výsledek bude s domácím čištěním neporovnatelný.

Jestliže si ale sedačku chcete vyčistit sami, určitě si nechte přímo od prodejce doporučit čisticí prostředek, který se hodí přímo na tu vaši sedací soupravu. Na trhu je k dostání nespočet pěnových čističů určených přímo na čalouněný nábytek.

 Nejlepší je prevence, ale když na ni zapomenete a na sedačce se objeví skvrna, neváhejte a pusťte se do čištění co nejdřív, a to s použitím toho, co máte doma.

Jak na domácí čištění sedačky?

Pro jakékoliv domácí čištění platí, že byste vybraný přípravek měli nejdříve zkusit použít na místě, které není vidět. Třeba na zadní části pohovky. Nemůžete totiž předem jistě vědět, jestli čisticí prostředek neudělá ještě větší škodu. Skvrnu nejdřív vysajte vysavačem, abyste odstranili co největší množství nečistot a zbytečně je při čištění nevtírali do látky. Pokud máte k dispozici i vysavač na mokré čištění nebo parní čistič, máte vyhráno. Lepší způsob, jak vyčistit sedačku, totiž neexistuje!

Poměrně šetrnou metodou čištění je použití teplé vody, kterou na skvrnu nastříkáte rozprašovačem, a místo jemně vydrhnete záclonou. Ano, čtete dobře – právě záclona slouží jako nejšetrnější „hadr“, který skvrnu vyčistí, ale nepoškodí látku. Použít můžete i jiný, co nejhladší materiál. Když se pustíte do takového čištění, vždy se snažte vyčistit celou část sedačky, zamezíte tak vzniku ošklivých ohraničených skvrn, které by po čištění mohly na potahu zůstat.

Jak vyčistit sedačku od mastné skvrny

A co mastné skvrny? Co uděláte, když se na vaší nové rohové sedačce nechtěně objeví mastná skvrna nebo vám tam upadne kousek bramborového salátu? Na mastné skvrny se hodí teplá voda se saponátem nebo dětským šamponem, který je obzvlášť jemný, ale účinný. Použít však můžete i citron nebo ocet, který hezky oživí i barvy. Naopak na skvrny od čokolády použijte vodu studenou a čistič na koberce, hodit se může i glycerin.

Pokud na sedačce nechají děti přilepenou žvýkačku, nejúčinněji ji pryč dostanete tak, že ji zmrazíte. Přiložte na ni na chvíli zabalený led a žvýkačku jednoduše sloupněte příborovým nožem.

Máte domácího mazlíčka?

Pokud máte malé děti nebo domácí zvířata, je vaše sedačka v neustálém ohrožení. Sice je zatím čistá, ale nějaká ta nehoda se může stát každou chvíli. Pro všechny případy si můžete si pořídit speciální snímatelné potahy. Ty jednoduše vyperete nebo zanesete do čistírny. Kromě potahů můžete do čistírny poslat i polštáře, které máte na sedačce položené pro své pohodlí.

Vhodné jsou i impregnační spreje, které vytvoří na sedačce neviditelnou vrstvu, která ji před nečistotami chrání a případné skvrny pak stačí jednoduše setřít.