Tuto otázku si pokládá často ten, kdo chce začít se stavbou nového domova. Vše má své výhody a nevýhody, každý má svůj subjektivní názor a preference. Pojďme se zaměřit na objektivní fakta, která vám možná pomohou v rozhodování.V minulosti byl patrový dům jasná volba, avšak tento trend nyní již není tak aktuální, jako byl v minulosti. Každá stavba má své výhody a nevýhody. A tam kde patrový dům pasuje a je vhodný, se nemusí hodit bungalov a naopak.

Co je bungalov? Jaké jsou jeho výhody?

Pojďme si nejdříve definovat základní pojmy. Co vlastně bungalov je? Je to přízemní stavba s podlahovou plochou v jedné rovině. Ideální pro tuto stavbu je rovinatý pozemek, kde nejsou nutné větší terénní zásahy. Bungalovy jsou zpravidla čtvercovitého nebo obdélníkového půdorysu. Vše máte k dispozici v jednom patře a schody vás nemusí trápit.

Kdy vám bude víc vyhovovat patrový dům?

Naopak patrový dům není tak náročný na plochu pozemku a patří do konceptu klasického českého bydlení. Je ideální pro svažité terény. A nabídne větší prostor a soukromí početnějším rodinám. Oba typy domů můžete postavit z různých moderních materiálů, od cihel přes dřevostavby po litý beton.

Dřevostavba na klíč je trendem

Dnešním trendem je dřevostavba na klíč – rozhoduje rychlá montáž a menší zatížení rodinného rozpočtu. Otázka ceny je samozřejmě v dnešní době důležitá a nelze ji ignorovat. A právě v této disciplíně přízemní stavby a bungalovy převážně vyhrávají.

S bungalovem myslíte i na budoucnost

V době stavby nového bydlení máte jiné potřeby, než budete mít za 20 nebo 30 let. Také se zřejmě promění počty ve vaší rodině. Pokud máte děti, tak vám nezůstanou bydlet v dětském pokoji. Mění se i vaše fyzická kondice a možná jednou nebudete chtít obhospodařovat tak velkou zahradu a naopak vám přijde vhod, že pro vše nemusíte chodit do schodů do patra. I tyto faktory stojí za popularitou kompaktních moderních bungalovů a dalších typů přízemních domů.

Stavět příliš velký dům je z dlouhodobého hlediska krátkozraké, už jen kvůli prognóze cen energií. Něco jiného samozřejmě je, když už dopředu víte, že dům musí být vícegenerační a bude tomu tak i v budoucnu.