Když vybíráte garážová vrata, musíte samozřejmě vycházet z toho, jakou máte garáž a kolik chcete do vrat investovat. Nejčastěji lidé volí mezi sekčními a rolovacími vraty. Vybrali jsme pro vás 8 oblastí, otázek a rad, nad kterými se při výběru garážových vrat zamyslet. Jdeme na to.

1. Co jsou to sekční vrata?

Sekční vrata jsou jasně nejprodávanější garážová vrata současnosti. Tato vrata se zasouvají pod strop, případně na stěnu. Oblíbená jsou hlavně díky výbornému poměru ceny a kvality, navíc jsou dostupná v nejrůznějším provedení a v různých barvách. Sekční vrata jsou odolná, mají dobré izolační vlastnosti a do větších garáží jsou jasnou volbou.

2. Co jsou to rolovací vrata?

Rolovací vrata nezabírají v garáži místo. Hodí se tak všude tam, kde místo v garáži chybí. Buď se rolují do schránky, která je umístěna uvnitř, venku či přímo nad vraty nebo jsou na konzoli. Rolovací vrata jsou v oblíbenosti na druhém místě za sekčními vraty.

3. Chcete mít ve vratech i dvířka?

Když budete vrata vybírat, důležitou otázkou je to, jestli chcete mít ve vratech ještě dvířka. Ta se hodí, abyste nemuseli pokaždé vrata otevírat. Dvířka se obecně používají většinou tam, kde je garáž průchozí a v podstatě slouží jako vchod do domu. Tuto možnost nabízejí hlavně sekční garážová vrata, ale cena vrat tak docela naroste.

4. Jak garáž zabezpečit?

Základem je dobrý zámek na dvířkách ve vratech. Jinak se dnes vyrábějí taková garážová vrata, že zloději téměř nemá šanci se přes ně dovnitř dostat. Dodatečné zabezpečení u nových garážových vrat tedy ani nemusíte řešit.

5. Ovládání garážových vrat

V dnešní době už budete určitě ovládat garážová vrata dálkovým ovládáním. Je to pohodlné, nemusíte vystupovat (nejen) v dešti z auta. Dnes je to jednoduše standard. Garážová vrata lze samozřejmě také otevírat manuálně. V praxi však všichni volí systém dálkového ovládání, vrata můžete otevírat i pomocí mobilního telefonu.

6. Montáž garážových vrat

Montáž by vám měl provést dodavatel, ale obecně nejde o nic složitého. Většinou není potřeba dělat žádné stavební úpravy. Když vám vrata bude montovat dodavatel, máte jistotu záruky a nejspíše i kvality montáže. Stavební povolení nebudete v 99 % případů potřebovat, stačí ohlášení.

7. Jakou vybrat barvu a materiál?

U sekčních vrat většinou můžete vybírat z širší nabídky barevných provedení a dekorů, ale určitě si vyberete i u rolovacích. Vrata můžete barevně sladit s fasádou domu, s okny či vstupními dveřmi, se zahradními prvky, s barvou plotu nebo i se svým autem. Výběr je opravdu široký, záleží jen na vás. Nejlépe vám poradí spolehlivý dodavatel.

8. Výběr spolehlivého dodavatele

Nejlepší je oslovit zkušenou českou firmu, která provozuje kamenné prodejny, kam můžete osobně zajít a poradit se. Budete tak mít i místo, kam se obrátit v případě jakýchkoliv problémů s garážovými vraty.