Již delší dobu jste přemýšleli nad tím, že zkusíte své štěstí najít v Praze? Praha láká stále více lidí svou jedinečnou atmosférou, bohatým kulturním a sportovním vyžitím a v neposlední řadě také nabídkou dobře placených míst. Doma vás nic nedrží a chcete začít žít nový život v ruchu velkoměsta? Nyní je ta pravá chvíle a již jste se začali zajímat o bydlení? Docela hektický pražský život však nemusí vyhovovat všem. Jistě se shodneme na tom, že není, jak bydlet ve svém, zvažte však, zda není lepší pro začátek zvolit pronájem. V pronajatém bytě si můžete vyzkoušet, co obnáší pražský životní styl a případně se rozhodnout, zda je Praha tím, co jste hledali. Takový byt se vám bude rovněž lépe opouštět.

Jaký pronájem zvolit?

Pokud jste single a uspokojíte se se skromnějším zařízením, klidně můžete z počátku zvolit pronájem v ubytovně. Pro partnerské dvojice a rodiny s dětmi je vhodnější bydlení větší a ubytovna rozhodně k bydlení vhodná není. V cenově přijatelné relaci lze sehnat pronájem bytu ve starším panelovém nebo činžovním domě. Nejnovějším trendem je pak pronájem v rezidenčním bytovém komplexu, ve kterém jsou byty prostorné, účelově řešené a moderně zařízené. Takové bydlení zahrnuje i řadu dalších služeb a potřebný servis, takže se prakticky o nic nestaráte. Rezidenční domy jsou situovány jak do okrajových lokalit, samozřejmostí je však přímé napojení na MHD, tak do částí nacházející se v centru. Zvolit můžete právě i klidné bydlení v centru Prahy, v tomto případě ale počítejte, že si zde budete muset připlatit za lukrativní lokalitu.

Pronájem apartmánu s možností nadstandardních služeb:

obývací pokoj s kuchyní
ložnice

Co ovlivňuje cenu pronájmu?

Každý zájemce, který hledá bydlení, by si v prvé řadě měl ujasnit, kolik si může dovolit měsíčně za nájem platit. Pronájem bytu v Praze vás může přijít na pár tisíc, ale i na desítky tisíc. Cenu ovlivňuje řada faktorů. Mezi ně se řadí velikost bytu, lokalita, stáří budovy, ve které se byt nachází, případně také, zda je byt zařízený, nebo si jej budete chtít zařídit podle svých představ. Obecně lze říci, že levnější byty se nachází na velkých panelových sídlištích v původních stavu a dopravní dostupnost do centra Prahy je o něco komplikovanější. Každá čtvrť v Praze nabízí části, ve které jsou byty levnější, stejně tak i dražší.

Kde hledat pronájem v Praze?

Možná vás napadne při hledání pronájmu v Praze oslovit realitní kancelář, protože to bude nejjednodušší. Zkuste se však nejdříve poohlédnout po bytech bez realitky a kontaktovat přímo majitele bytu. Realitky si účtují provizi, proto se vám hledání na vlastní pěst může vyplatit. Využijte např. internet nebo inzeráty v tisku.