Bílé stěny již dávno nejsou tím pravým ořechovým, co dodá vašemu bytu ten správný šmrnc. Nebojte se zariskovat a volit pestré i tmavé barvy, které jednoznačně místnosti oživí. Že už dávno barevné stěny máte? Co takhle se zamyslet, zda by to nechtělo změnu a vymalovat nějak jinak. Stejně tak jako my mnohdy potřebujeme změnu, jistě to prospěje i vašemu bytu. Nově vymalovat je nejjednodušší způsob, jak udělat váš interiér zcela nový.

První co vidíme je barva

Když vstoupíme do místnosti, vždy nás nejprve osloví barva, která v místnosti dominuje. Každá evokuje jinou atmosféru. Až poté si všímáme dalších věcí v místnosti, jako je nábytek, doplňky apod. Barva v nás také probouzí určité pocity a působí na nás psychicky. S barvami lze také opticky prodloužit, zvětšit, či zmenšit prostor. Nová barva změní vaše bydlení.

Studené či teplé?

Barvy dělíme na dvě kategorie a to studené a teplé. Mezi studené barvy řadíme zelenou, modrou, tyrkysovou, šedou. Z těchto barev máme pocit, že jsou čisté, svěží. Tyto barevné odstíny se hodí do koupelen, WC, ale třeba také do ložnice. Teplými barvami jsou odstíny žluté, oranžové, červené nebo hnědé, které v nás vyvolávají pocit tepla. Např. dětský pokoj je vhodné vymalovat do pestrých, hravých barev, které vzbuzují radost a chuť se bavit. Do ložnice se hodí neutrální barvy, u kterých se nám bude klidně spát a nebudou vás rušit stěny v nevhodné barvě.

Vždy však záleží na našem vkusu. Není řečeno, že si nemůžeme vymalovat obývací pokoj zeleně, protože se zde tato barva nehodí. Není to pravda. Vždy záleží na tom, jaké podlahy, nábytek a další doplňky do daného prostoru pořídíme a je vše zkombinujeme.

Módní trendy

Do módy se opět vrací bílá barva v kombinaci s tmavšími barvami – šedou, tmavě červenou, tmavě hnědou, fialovou apod. Tmavší barvy je vhodné aplikovat do menších seskupení, aby nevytvářely najednou velkou tmavou plochu. Ideální je využít tapet, které jsou nyní hojně dostupné v mnoha barevných provedeních a s mnoha různými motivy. Tyto tapety mohou rovněž celý prostor oživit a vytvořit i zajímavou dominantu celé místnosti.