Převážnou část kvalitního a zdravého spánku tvoří matrace. Spánkem trávíte třetinu života, a proto je důležité, abyste spali zdravě. Jestliže máte nekvalitní matraci, ničíte si páteř a váš spánek je neklidný a ráno jste unavení. Spaní na špatné matraci nemůže být ani pohodlné a spíše jste polámaní. Bez kvalitní matrace se prostě nevyspíte dobře. Možná ani sami netušíte, jak by se vám krásně spalo, kdybyste vyměnili starou matraci za novou. Za takovou, která odpovídá moderní době a která dbá na vaše zdraví.

Výběr vhodné matrace je proto velmi důležitý. I když investujete do koupi kvalitní matrace více peněz, ušetříte tím bolesti, nemoci a zdravotní problémy, které vznikají při špatném spánku. Nekupujte tedy tu nejlevnější matraci. Nechejte si záležet na tom, aby vám poskytovala dostatečný komfort.

Jakou vybrat matraci?

Pamatujte, že každému vyhovuje něco jiného, proto neexistuje nejlepší matrace. Ta je totiž individuální, dle toto, jací jste vy. Při výběru matrace je důležitý materiál a také počet zón. Zóny představují rozdělení matrace na jednotlivé části, které mají různou tuhost. Kvalitní matrace by měla mít alespoň pět zón, protože každá část těla zatěžuje matraci jinak. Kvalitní matraci poznáte také podle toho, když přitlačíte na určité místo. Jen toto místo by se mělo prohloubit, nikoli někde jinde.

Z čeho můžete vybírat?

Mezi nejvíce oblíbené a kupované matrace patří matrace pružinové, taštičkové, sendvičové a ze studené pěny. Na trhu se však objevují novinky, které se čím dál více přizpůsobují tělu a zaručují pro něj opravdovou úlevu a komfort. Jedná se např. o latexové nebo gelové matrace.

Pružinové nebo taštičkové matrace

Jedná se o klasiku, kdy je matrace tvořena pružinami. V případě taštiček, jsou ještě pružiny obaleny textilií tzv. taštičkami, které reagují na tlak těla. Lze si libovolně tvořit zóny a to tak, že se vloží taštičky s různou tuhostí. Tyto matrace jsou prodyšné, jsou odolné vůči roztočům, plísním a bakteriím. Většinou se vyznačují vyšší tuhostí. Z dvou jmenovaných druhů jsou lepší taštičkové matrace.

Viscoelastické matrace

Tato pěna je velmi pružná a elastická, maximálně se přizpůsobí našemu tělu. Zároveň poskytuje pevnost a tvarovou stálost. Viscoelastická matrace je prodyšná,  a proto omezuje výskyt roztočů a optimálně odvádí teplo.

Sendvičové matrace

Sendvičové matrace se skládají z několik vrstev různých materiálů. Proto v sobě skloubí různé vlastnosti. Rovněž lze pořídit matraci složenou se stejného materiálu, avšak s různou objemovou hmotností. Většinou se vyrábí s PUR pěny studené pěny nebo líné pěny. Dobře kombinují jednotlivé vlastnosti materiálů a tudíž lze přizpůsobit zóny. Často mívají měkčí a tvrdší stranu, kterou lze otáčet.

Matrace ze studené pěny

Jedná se o matraci z polyuretanové pěny, které se také říká líná pěna. Tento materiál se přizpůsobuje tělu dle teploty a tlaku. Při teple matrace měkne, čímž se matrace skvěle přizpůsobí tělu. Tělo je na této matraci maximální uvolněné, proto si člověk dopřeje relax a komfort.

Gelové matrace

Patří mezi nejnovější typy. Výplň je tvořena gelem, nosnou deskou z PUR pěny nebo také z bio pěny. Gel má elastické vlastnosti a dokonale se přizpůsobuje tělu. Gely se vyznačují doživotní zárukou, hygienickými vlastnostmi a dobře odvádí teplo. Patří mezi velmi luxusní matrace.

Bio-pěnové matrace

Od klasických PUR pěn se liší tím, že obsahuje přírodní oleje. Bio-pěnová matrace mají lepší antibakteriální vlastnosti. Vůči životnímu prostředí jsou velmi ohleduplné.

Latexové matrace

Řadí se mezi nejluxusnější a nejdražší matrace. Vyrábí se z syntetického a přírodního latexu ? kaučuku. Matrace se maximálně přizpůsobuje tělu a nedochází k žádným deformacím. Má až ortopedické vlastnosti, pouze však v kombinaci s lamelovým roštem. Latexové matrace mají dlouhou životnost a udržují si stále měkkost. Tím, že je však tolik měkká, není vhodná pro každého, neboť někdo vyžaduje vyšší tuhost vzhledem ke své postavě.

Rozměry matrací

Matrace lze pořídit v několika velikostech. Klasická matrace na jednu postel má rozměry 90×200. Lze rovněž zakoupit matraci na dvojpostel a to buď v rozměrech 160×200 nebo 180×200. Pro osoby, které jsou poměrně dost vysoké jsou ideální prodloužené nebo širší matrace o rozměrech 90×220, 100×200 nebo 200×200. Výběr z různých rozměrů matrací je opravdu pestrý, záleží tedy na tom, jakou máte postel. Nemusíte mít strach, pokud máte netradiční velikost postele, že do ní neseženete matraci.

Při koupi matrace je v podstatě důležité, jakou tuhost potřebujete. Každý je jinak těžký a každá část těla zatěžuje matraci jinak. Aby byl zaručen opravdu kvalitní spánek, je však nutné pořídit i lamelový rošt, který vydatně pomáhá ke komfortu a zdravému spaní.

Fotografie: www.matrace-matex.cz