Orchidej patří nyní snad k nejoblíbenějším pokojových rostlinám. Okouzlují svou krásou a barevnou variací. Jsou nádhernou dekorací do moderních bytů. Můžete si je umístit na okenní parapety, konferenční stoly a na jiná místa, nesmí být však příliš vzdáleny od světla. Některá literatura uvádí, že nesmí být umístěny na jižním okně. To je sice pravda, že ostré slunce by mohlo popálit listy, avšak není nic jednoduššího, než jim zajistit přistínění žaluziemi. Zvláště když rosíte listy orchideje, působí voda na listu jako lupa a tudíž může dojít k poškození listů.

Určitě každého pěstitele orchideje zajímá, jak o ni správně pečovat. Orchidej v podstatě nevyžaduje přehnanou péči, naopak není vůbec na škodu, když na ni občas zapomenete. Jako každá jiná rostlina potřebuje vodu. Máte možnost ji buď rosit nebo zalévat. V případě rosení, je potřeba orchidej rosit každý den, což je samozřejmě časově náročné. Vhodnější je tedy orchidej jednou týdně, až 14 dnů namočit v misce s vodou. Rostlina si sama nasaje tolik vody, kolik potřebuje. Samozřejmě není vhodné nechat ji stát v tomto prostředí celý den. Stačí půl hodiny, až hodinu. Vodu je lepší převařit nebo použít dešťovou vodu, která je pro orchidej přirozenější. Taktéž je lepší, pokud je vlažná, ne příliš studená. Je dobré přidat do vody speciální hnojivo na orchideje. Pokud vám orchidej odkvete, nechte ji měsíc, až dva odpočinout. Omezte zálivku i hnojení na minimum. Objeví-li se však v tomto období nový květní výhonek, opět začněte přihnojovat a zalévat jako při květu.

Po odkvětu orchideje můžete výhonek ponechat nějakou dobu, jestli znovu neobraší a nevytvoří nový výhon. Pokud se tak nestane, zastřihněte uschlý výhon až u báze.

Co se týče květináčů, mohli jste si povšimnout, že se prodávají v průhledných obalech. Ty totiž orchidejím nejvíce svědčí. K dostání jsou však květináče různých barev speciálně určené na orchideje, takže můžete použít i tyto. Tak je možné sladit tuto květinu se zbytkem vašeho interiéru.