Chcete si užívat možnosti konzumovat vlastní zeleninu, ovoce dříve, než ostatní? Brzkou sklizeň vám umožní skleník, ve kterém se rostlinám daří mnohem lépe, než na otevřeném prostoru. Je zde teplo a potřebná vlhkost, takže je úrodu možné sklidit dříve a vy si můžete dopřát vlastní zeleninu či ovoce. Do skleníku je možné sadit téměř vše. Je vhodný pro pěstování zeleniny, ovoce, i pro další rostliny a květiny. Daří se zde paprikám, okurkám, rajčatům, jahodám, melounům, ale také třeba tropičtějším rostlinám jako jsou fíky, pomeranče, mandarinky, citróny apod.

Na co myslet při výběru skleníku?

Při výběru skleníku je rozhodující prostor, který na skleník máte. I v případě skleníku je nutné, aby byl umístěn na místě, kde je dostatek světla. I rostlinám ve skleníku se nebude dobře dařit, pokud nebudou mít přístup ke světlu. Ideální je postavit jednu podélnou stranu k jihu. Rovněž záleží na velikosti, takže si dobře přeměřte, kolik místa na skleník máte. Myslete samozřejmě na to, abyste okolo celého skleníku měli dobrý přístup. Záleží také na výběru materiálu.

ČTĚTE TAKÉ: Správnému zahrádkáři nesmí chybět postřikovače

Jaký skleník pořídit?

Co se týče výplně, klasiku tvoří sklo. Je to materiál, které dostatečně sluneční záření a má vynikající odolnost vůči UV záření a chemickým vlivům. Nevýhodou je však možnost prasknutí či rozbití. Neodolá většímu krupobití a i tepelně izolační vlastnosti jsou poměrně špatné. Výrobci skleníků chtějí však pěstování rostlin ve sklenících co nejvíce zefektivnit, proto jsou k dostání i jiné výplně, než ze skla. Dalším velice často používaných materiálem je plast. Skleníky z tohoto materiálu se vyrábějí z několika druhů plastů. Jedním z nich jsou polykarbonátové desky, které mají pro výrobu skleníky perfektní vlastnosti.

Jaké jsou výhody polykarbonátových skleníků?

Skleníky z polykarbonátu mají řadu výhod. Polykarbonátové skleníky jsou zhotoveny z desek, které mají tzv. dvě komůrky. Jedná se o dutinnové desky. Používají se vždy dvoustěnné nebo čtyřstěnné desky oddělené od sebe svislými přepážkami, aby došlo k optimální izolaci. Tyto polykarbonátové desky jsou velice lehké a ohebné. Tudíž můžete mít třeba střechu do oblouku apod. Skleník z polykarbonátu je téměř nerozbitný a vysoce odolný proti poškození. Nepropouští prakticky žádné UV záření. Propustnost světla se pohybuje okolo 70-80 %. Jistě oceníte i příznivou cenu těchto skleníků.

Polykarbonátové skleníky je možné zakoupit v internetovém obchodě sklenik-expert.cz, což je autorizovaný eshop značky Lanit Plast.

Publikováno v kategorii: Zahrada