Každoroční nárůst cen energií nenechá klidným snad nikoho. S největší pravděpodobností jej můžeme počátkem nového roku očekávat znovu. Jenže jak snížit náklady na vytápění, když ceny neustále rostou? I v zimě můžete mít v bytě příjemné teplíčko, pokud ve vaší domácnosti provedete pár změn a naučíte se určité návyky. Přitom není vůbec potřeba měnit způsob vytápění a kupovat např. nový kotel. Našich pár rad vám přinesou úsporu několika tisíc ročně. Stačí se držet návodu.

Nepřetápějte místnosti

Častou chybou mnohých domácností je zbytečné topení v místnostech, kde to není potřeba, např. ve spíži apod. Udržujte optimální teploty pro obytné místnosti. V obývacím pokoji se doporučuje topit na 22 oC, v kuchyni taktéž, v koupelně až 24, v ložnici a dětském pokoji kolem 21 stupňů. Chodby stačí vytápět na 18 stupňů. Mnoho energie se spotřebuje také na vytápění hal, které můžeme vidět ve starších domech. Takové velké haly jsou naprosto zbytečné a dnes je v nových rodinných domech nenajdeme. Pokud tedy máte i vy velkou halu, pouvažujte, zda s ní nevytvořit účelnější místnost, případně udržujte teplotu na 17 stupních.

Odsuňte nábytek od topení

V mnoha domácnostech můžete vidět celé nebo částečně zakryté topení nábytkem, sedačkou apod. To je každopádně špatně. Vzduch totiž musí neustále kolem radiátorů cirkulovat. Odsunutím přitom můžete ušetřit až 10 % nákladů. Záclony zkraťte tak, ať nepřesahují na radiátory, stejně tak odstraňte z topení závěsy, které se sice vracejí do módy, ale opět zabrání pronikání tepla do místnosti.

Na noc sklopte žaluzie nebo natáhněte závěsy

Naopak v noci je dobré, když radiátory zatáhnete závěsy nebo sklopíte žaluzie. Zabráníte tak únikům tepla. Zabere vám to tedy jen pár minut a během noci šetříte své finance.

Zateplení a kvalitní okna

Je prokázáno, že zateplení domu vám přinese úsporu až 35%. Investice vložená do zateplení se vám vrátí přibližně za 7 let. Při zateplení je vhodné rovnou vyměnit stará okna za nová. Přes stará okna vám totiž může unikat nejvíce tepla. Pořiďte si tedy i kvalitní plastové, hliníkové okna nebo euro okna. Možná máte z takových stavebních úprav obavy a ihned si představíte nepořádek, staveniště, jeřáby či jinou těžkou techniku. Ale mýlíte se! Dnešní moderní technologie umožňují snadnou a rychlou manipulaci s jednotlivými komponenty a výměna oken i zateplení není žádný složitý proces. Rozhodně se není čeho obávat. Odborná firma vám úpravy provede velice rychle a bez jakýchkoli nutností obstarat nějaké stavební stoje apod.

Zavírejte dveře, ale i větrejte

Do chladnějších místností zavírejte dveře, zejména do chodeb, předsíní a hal. Důležité je však také větrat. I když venku panují mrazy, je potřeba sem tam vyměnit vzduch a vyvětrat. A to nejen kvůli energetickým úsporám, ale také pro zdraví rodiny. Větrejte však krátce, třeba co 2 hodiny otevřete okno dokořán pouze na 2 minuty.

Netopte tolik, když v domě nikdo není

V mnoha rodinách v domě během dopoledne a odpoledně nikdo není. Děti chodí do školy, rodiče do práce a domů se vrací kolem 3-4 hodiny. Proč tedy zbytečně utrácet za energii, když doma nikdo není? Po dobu nepřítomnosti proto snižte teplotu na 17 stupňů, dům rozhodně nevychladne a po návratu lze rychle vytopit místnosti na požadovanou teplotu.

Zdroj fotografie: www.ps-zateplovanie.sk