V poslední době můžeme vidět v mnoha domácnostech barové židle a tento trend přišel spolu s novými kuchyňskými linkami, jejíž součástí je i bar. Ten už není výsadou restaurací, hospod apod., ale velice dobře našel své místo i v kuchyních bytů a rodinných domů. Často odděluje společný prostor mezi kuchyní a obývacím pokojem a to zajímavým a praktickým způsobem. U baru je možné popíjet kávu, snídat, obědvat i večeřet, tedy slouží jako jídelní stůl, zejména v malých bytech. Rovněž jej lze využít jako odkládací pult.

Další využití baru

K baru patří barové židle, které mohou zaujmout již na první pohled. Bar a barové židle oceníte třeba v případě, že vám přijde návštěva a vy ještě nemáte doděláno pohoštění. Návštěvu usadíte na barové židle, aniž byste je museli nechat samotné v obývacím pokoji. Kromě toho nemusíte mít bar jen v kuchyni, ale třeba také v obývacím pokoji, dokonce třeba i ve venkovním prostoru, např. na terase. U bytového designu je dnes možné téměř cokoli.

Výběr barové židle

Barové židle jsou k dostání v mnoha provedeních, které jsou po estetické stránce velice povedené a mohou se stát výrazným solitérem každého interiéru. U barových židlí je důležitým parametrem výška, která se určuje dle výšky baru. Pokud máte bar vysoký 95 cm až 1 m, ideální je pořídit barovou židli s výškou 75 cm. Sedák barové židličky by tedy měl být přibližně 20-25 cm níže než deska baru. Ideální je varianta, která vám umožňuje nastavit výšku židle. Důležitá je stabilita a pevnost barové židle, neboť je přece jen o něco vyšší, než klasická židle. Neměla by postrádat ani oporu na nohy.

Materiál a variabilita barových židlí

Barové stoličky mohou být otočné, pevné, výškově nastavitelné, s opěrkou, bez opěrky. Co se týče materiálu, nejčastěji se vyrábí ze dřeva, plastu, kovu, textilu, kůže či kombinace materiálů. Nejpohodlnější je sedák čalouněný nebo třeba kožený. Nohy židlí nemusí být vždy rovné, ale i stočené, zprohýbané, spirálovité, zakřivené apod. Dbejte na to, aby barová židle ladila s celým vaším interiérem a nepůsobila jako pěst na oko. Určitá odvaha se sice cení, ale měli byste se držet toho, co již v interiéru máte. Měla by tedy barevně a stylově zapadnout.

Široký výběr barových židlí naleznete na www.hawaj.cz a www.havaj.cz.