Na podzim se chystá zahrada ke spánku, ale vy byste zaspat neměli. Období podzimu je totiž pro zahrádku důležité, protože je potřeba připravit rostliny na zimu, zasadit cibuloviny, zrýt záhony a provést nezbytné zahradní práce. Pokud máte zahradní jezírko, je nutné jej zazimovat. V případě, že se o zahrádku na podzim dobře postaráte, na jaře vám péči vrátí svou krásou.

Září

Ač velkou část září tvoří ještě léto a astronomický podzim začíná až na konci září, již v tomto období jsou chladnější noci a přes den se už také tolik neohřejete. Září je ideálním časem pro přesazování jehličnanů a listnatých stromů, jež jsou stálozelené. Pokud je ještě dostatečně sucho, můžete se zároveň pustit do pokládky zámkové dlažby či obrubníků. Později by to mohl být problém, jelikož spárování je ideální provádět za sucha. Můžete zastřihnout trvalky a začít s vysazováním cibulovin. Zahrádka vám v září také nabídne mnoho úrody. Nastává sklizeň ovoce a zeleniny. Vysadit můžete hlávkový salát, který je uzpůsoben na přezimování.

Říjen

V říjnu vás bude vaše zahrada potřebovat nejvíce. Dozrávají ty nejpozdější odrůdy ovoce a zeleniny, které lze uskladnit. Rovněž je možné sbírat ořechy. V říjnu je správný čas pro výsadbu ovocných dřevin, listnatých, jehličnatých okrasných dřevin a listnatých živých plotů. Vysaďte také ovocné keře, jako je rybíz a angrešt. Dále je možné zasadit cibuloviny, které kvetou na počátku jara. Tedy narcisy, tulipány, hyacinty, krokusy, irisy, ale třeba také sněženky a bledule. Na řadu se dostávají také růže. Říjen je také vhodné období pro přesazování a množení veškerých trvalek. Do zimy ještě tyto rostliny zakoření a mají tak předstih před rostlinami, které se vysazují na jaře. Co se týče zeleniny, vysaďte česnek. Jestliže máte na zahrádce nějaký uschlý či nemocný strom nebo dřevinu, doporučujeme vykopat strom i s kořeny.

Po sklizni zryjte záhony, které je nutné na jaro pohnojit. Můžete naposledy posekat trávník. Zazimujte pařeniště, skleník, bazén i zahradní jezírko. Skliďte truhlíky a květináče. Schovejte zahradní hadici.

Listopad

V listopadu ztratí listnaté stromy poslední zbytku listů a vy můžete odstranit z korun stromů uschlé, zlomené, nemocné větve. V tomto období již mohou řádit mrazíky, proto přikryjte choulostivější rostliny chvojím. Dobrá je také netkaná textilie. Shrabávejte průběžně opadané listí a dávejte je na kompost.

Myslete také na zvířátka, které v zimě nemají takovou možnost obstarat si potravu. Vy můžete udělat málo. Umístěte na svou zahrádku krmítko pro ptáčky. V zimě je pak můžete pozorovat.

Publikováno v kategorii: Zahrada