Orchideje jsou v poslední době snad nejoblíbenější pokojovou rostlinou. Nádherné květenství okouzlí každého a všichni touží mít tak krásné květiny doma. Nejjednodušší na pěstování je Phalaenopsis a tento druh orchidejí si také nejčastěji kupujeme. Květy se pyšní různými barvami, od sněhové bílé, až po téměř černou a tato rostlina nám vydrží kvést i šest měsíců v roce. Která jiná pokojovka by nám kvetla tak dlouho? Žádná!

Správná péče

Základem pro to, aby vám Phalaenopsis kvetl co nejdéle, je správné umístění. Těmto orchidejím se daří v místech, nejlépe na oknech, kam proniká dostatek světla, ideální na okně, které je umístěno na východ. Ale pozor, i přímé sluneční paprsky by mohly popálit listy rostliny, což také není dobře. Co se týče teploty, vyhovuje jim teplota, který se pohybuje od 18 do 27 °C. Vyšší teploty mohou růst rostliny zpomalit. Naopak nižší teplota během noci na podzim může podcenit založení květního klasu. Zálivka se odvíjí od toho, v jaké zemině je orchidej vysazena a také na prostředí. Obvykle však stačí orchidej zalévat asi tak jednou týdně, nejlépe odstátou či dešťovou vodou. V obdob aktivního růstu je dobré, když rostlinu pohnojíte.

Barevné varianty

Orchideje Phalaenopsis, jak už bylo řečeno, nabízí co se týče pestrosti květů, nejrůznější barvy. Byt, kde jsou tyto rostliny, ihned vypadá velice živě a útulně. Orchidej je rozhodně tou nejhezčí živou dekorací, jakou si můžete do svého bytu pořídit. Vypadá krásně, ve straších i moderních bytech. Tam zejména v kombinaci se sklem či nějakém designovém květináči. Stačí vybrat barvu, která se bude hodit do vašeho interiéru a nechejte jej rozkvést právě díky Phalaenopsis.

Barevné varianty orchidejí na fotografiích rozhodně nesčítají všechny barvy a kombinace. Orchidej lze zakoupit i v dalších barevných odstínech. Některé orchideje jsou dokonce i barvené. Třeba ty, které mají květy modré.