Právě v těchto dnech můžeme na zahradách obdivovat květenství barevných hyacintů. Jsou jedny z prvních cibulovin, které nám na jaře rozveselí naše zahrádky. Atraktivní květy a orientální omamná vůně očaruje každého. Hyacinty si může každý vysadit na své zahradě, neboť jsou dostupné pro každého. Hodí se na záhonky, do truhlíků i květináčů. Nechte vyznít jejich krásu právě u vás.

Na jaře můžeme obdivovat krásu hyacintů

Hyacint patří bezpochyby k nejatraktivnějším a nejoblíbenějších jarním cibulovinám. Květy jsou velké, zářivé, barevné a vydrží krásné po dlouhou dobu. Nádherná je intenzivní, silná a sladká vůně. Proto má hyacint své nezastupitelné místo i v parfémovém průmyslu. Právě na jaře si je můžeme zakoupit v malých květináčcích a vysadit na svou zahrádku nebo kamkoli potřebujete. Jsou k dostání snad v každém květinářství a zahradnictví.

Něco málo ohledně původu

Do Evropy byl poprvé hyacint přivezen v 17.stol. Pochází ze západní Asie a nyní je šlechtěn do ještě krásnějších a pestřejších barev. Barevná škála hyacintů je široká, od sněhově čisté bílé, přes jemně lososovou, něžnou růžovou až po temně modrou nebo tóny lila. V současné době můžeme spatřit také žluté hyacinty.

hyacint v lososové barvě
hyacint v růžové barvě
hyacint ve žluté barvě
hyacint ve fialové barvě

Jak pěstovat hyacint?

Základním orgánem hyacintů jsou cibule. Jedná se o cibulovitou rostlina, která má ráda výživnou a lehčí půdu. Dobré je půdu obohatit vyzrálým kompostem. Ideálně se vysazuje za slunné místo. Vhodnou dobou pro výsadbu je podzim (září-říjen), kdy se cibule zasadí do hloubky cca 15 cm. Hyacint si však můžete přinést na svou zahrádku klidně i právě nyní na jaře, kdy nádherně kvetou a v mnoha obchodech se momentálně prodávají.

Množení hyacintů

Po odkvětu je dobré zaschlý květ odstranit. Rostlina by totiž z květů začala tvořit semena, což by ji vysilovalo a nevytvořila by pak velkou cibuli, kterou se rostlina množí. Je to mnohem snažší způsob množení, než-li ze semenem. Přirozeně se tedy rozmnožuje pomocí malých postranních cibulek. Cibule očistěte od substrátu a odstraňte suchou slupku. Do spodní, rozšířené části cibule, také se tomuto místu říká podpučí, udělejte dva zářezy do kříže. Tyto řezné plochy poprašte dřevěným uhlím a cibuli právě naříznutou stranou nahoru zasaďte do květináčku se substrátem. Naříznutá část by měla ze substrátu vyčnívat. Květináč skladujte na teplém místě do té doby, než se vytvoří menší cibulky. Jsou to tzv. dceřinné cibulky, které plně dozrají až v létě. Tehdy je odeberte od mateřské cibule, uchovejte je v suchu a na podzim je můžete vysadit. Zasazená rostlina však bude kvést až po 2 až 3 letech po vysazení, dokud zcela nenabere na síle.

Publikováno v kategorii: Zahrada