Sledujete se zděšením zprávy v médiích o zkaženém mase, plesnivých sýrem a potravinách, jež obsahují až nebezpečné a zdraví škodlivé látky? Co když se vrátí opět do výroben, opatří se novou etiketou a vrátí do prodeje? Máte obavy z toho, co vlastně jíte? Bohužel jsme mohli takových zpráv za poslední dobu vidět ne málo. Z těchto důvodů, i jiných, o kterých si povíme níže, dáváme častěji přednost biopotravinám.

Obliba biopotravin roste

Biopotraviny jsou trendem poslední doby. V západních zemích jsou biopotraviny běžnou součástí denní stravy, třeba ve školních jídelnách z nich obvykle připravují pokrmy pro děti. Ačkoliv u nás ještě nedosahuje obliba biopotravin srovnatelné úrovně jako v těchto zemích, spotřeba biopotravin roste i v České republice. Z průzkumů vyplývá, že biopotraviny kupujeme oproti loňskému roku více. Tím, že roste poptávka po biopotravinám, roste i jejich nabídka, což je rozhodně dobře. V bio kvalitě dnes můžeme zakoupit např. jogurty, sýry, luštěniny, mouku, oleje, máslo, mléko, maso, ryby, ovoce, zeleninu, pečivo, ale třeba i uherák, bůček, čokoládu, kávu, krekry apod.

Co jsou biopotraviny?

Biopotraviny se vyrábějí z bioproduktů. Ty se pěstují a chovají na ekologických farmách. Jejich producenti nepoužívají chemická ani umělá hnojiva nebo pesticidy, herbicidy a insekticidy. Zvířata, která se na těchto farmách chovají, žijí v těch nejlepších podmínkách, jež jim zajistí fyzickou i psychickou pohodu. Rostlinná a živočišná produkce se dále zpracovává v biopotraviny a ani v této fázi se nesmí přidávat žádná syntetická ochucovadla, také konzervanty, ztužené tuky, barviva, aromata apod.

V čem jsou biopotraviny lepší oproti běžným potravinám?

Bioprodukty neobsahují žádné chemikálie. Třeba taková zelenina a ovoce roste ve zcela přírodních podmínkách, tedy přirozeným způsobem. Plody často obsahují méně vody a více dužiny, takže více voní a lépe také chutnají. Podobně jsou na tom i jiné rostliny, jež se na eko farmách pěstují a vyrábí se z nich biopotraviny Zvířata taktéž žijí v naprosté pohodě a maso, mléko a vejce jsou kvalitnější i chutnější. Biopotraviny jsou obecně hodnotnější. Mají více vitamínů, stopových prvků a minerálů. Jsou vhodné i pro alergiky právě proto, že neobsahují chemické látky, jež mohou právě způsobovat různé alergie apod.

Jak biopotraviny poznáte?

Každá potravina, která chce nést označení BIO musí získat evropský certifikát. V rámci certifikace se ověřuje, zda mají potraviny odpovídají kvalitu a vyrábí se za požadovaných podmínek. Certifikát BIO se uděluje na 1 rok a pokud jej chce ekozemědělec obnovit, musí projít kontrolou certifikační instituce. Každá biopotravina je tedy označena logem tzv. biozebry nebo samotným označením bio v názvu. Pokud máte obavy, že vás výrobci mohou ošidit a své výrobky označí za BIO, přičemž BIO nejsou, jedná se o porušení zákona a v praxi k takovým situacím dochází jen výjimečně.

řada biopotravin má na obalu uvedeno toto logo biozebry