Molitan je materiál, který byl v minulosti hojně využíván a není tomu jinak ani dnes. Ačkoliv jej v některých oborech nahradily jiné materiály a technologie, přesto si molitan na trhu drží své nezastupitelné místo. Molitan je měkký lehčený polyuretan (PUR), který má vynikají tepelné a izolační vlastnosti. Základními a specifickými vlastnostmi je zároveň i různá tvrdost a objemová hmotnost. Sháníte i vy molitan? Nebo jste právě zjistili, že by vám mohl přijít vhod? V dnešním článku se zaměřujeme právě na tento oblíbený materiál a povíme vám, k čemu jej můžete využít a kde jej případně zakoupíte.

Kde všude se molitan využívá?

Denně se dostáváme do kontaktu s molitanem, i když jej nelze přímo vidět. Jen se rozhlédněte kolem sebe. Zjistíte, že opravdu na mnoho věcí byl použit molitan. Molitan nalezneme v různých podobách např. v matracích, pohovkách, sedačkách, židlích, polštářích, sedačkách aut, pelíšcích pro psy a kočky, ve filtračních systémech na bazény apod. Najdeme jej i v hračkách. Molitan má tedy v domácnosti široké uplatnění, a samozřejmě nejen tam. Využívají jej v hojné míře zejména výrobci matrací a nábytku, rovněž automobilky a stavební firmy. Molitan může sloužit také jako zvuková izolace do nahrávacích studií. Nesmíme opomenout ani funkci obalového materiálu.

Jakou podobu může mít molitan?

Molitan si můžeme nejčastěji představit jako klasickou pěnovou desku. Tento molitan metráž lze přiříznout na požadovaný rozměr. Molitan je však k mání ve všech různých variacích a výjimkou není ani výroba na míru či molitanová drť. K dostání jsou např. molitanové hřebeny, sloužící jako akustická izolace, dále molitanové sedáky na židle, molitanové válce třeba na polštářky a další varianty.

molitanová deska
molitanové sedáky
molitanový válec
molitanová drť
podhlavník bez potahu
akustická izolace

Kde pořídit molitan?

Molitan se vám může v domácnosti velmi hodit, ať už jej budete potřebovat k obnově starších židlí v kuchyni, jako filtrační materiál pro venkovní jezírko, jako matraci do postýlky pro panenky vaší dcerky, budete si chtít akusticky zaizolovat domácí zkušebnu či na cokoli jiného. Třeba taková molitanová drť vám usnadní vytvoření moderních polštářků do ložnice či obývacího pokoje na sedací soupravu. Jestliže tuto PUR pěnu momentálně sháníte, určitě nepohrdnete našim doporučením na spolehlivého dodavatele. Nákup se vám může vyplatit skrze internetový e-shop molitan-matrace.cz. Výhodou jsou totiž jedny z nejnižších cen v ČR, široký sortiment molitanu, rychlé dodání i možnost nařezání molitanu na přesný rozměr, což je zcela zdarma.