Adventní věnec je jedním z prvních symbolů Vánoc. Již nadcházející neděle, je tou první adventní, celkově ze 4, a my si tento věnec můžeme do našich domácností pořídit již nyní. Je možné si jej koupit v každém květinářství, ale jeho vlastnoruční výroba vám může udělat mnohem větší radost. Výroba adventního věnce není nikterak složitá, zvládne ji téměř každý, ale musíte vědět, jak na to. Proto vám přinášíme fotonávod, jak doma vyrobit adventní věnec, který jsme vytvořili ve spolupráci s profesionální aranžérkou.

Trendem jsou jakékoliv adventní věnce

Jelikož jdeme s dobou a velkým trendem jsou netradiční adventní věnce, ukážeme vám přípravu věnce, který není věncem v pravém slova smyslu, ale může mít i jinou podobu. Důležité jsou totiž zejména čtyři svíce, symbolizující čtyři adventní neděle před Vánoci, nikoliv tvar kruhu. Fantazii, co se týče zpracování, se meze nekladou.

Fotonávod:

1. Pokud si budete chtít zhotovit adventní věnec, stejný jako my, budete potřebovat následující: podélný košíček nebo případně tácek, aranžovací hmotu (Florex), mikroténový sáček, 4 bodce na svíčky, 4 svíčky, několik větviček chvojí a jakékoli dekorace na přizdobení. My jsme využili malé baňky, hvězdičky, drátěné kuličky, kroucenou bělenou vrbu, tilandsii (pokud nesežene, lze využít na začištění mech, sysal nebo andělské vlasy), barevný měděný tvarovací drát. Vy si samozřejmě můžete použít takový materiál, jaký máte k dispozici a co se vám líbí.

1. Připravte si vše, co budete potřebovat

2. Nejdříve si vložte aranžovací hmotu (kterou si předem namočne do vody) do mikroténového sáčku. Je to z důvodu udržení vlhosti. Jestliže využijete tácek, do kterého lze přilévat vodu, není použití sáčku nutné. Hmotu pak položte na připravený základ.

2. Příprava aranžovací hmoty

3. Do aranžovací hmoty umístěte bodce na svíce. Mohou být rozmístěny i nepravidelně. Není nutné mít mezi svícemi naprosto stejné mezery.

3. Umístění bodců na svíce

4. Na bodce napíchněte svíce tak, aby byly umístěny pevně. V dnešní době je výběr svíček velice široký. K dostání jsou různé velikosti i barvy. Nedejte na módní trendy, ale zvolte svíčky, které vám budou ladit s vašim interiérem.

4. Na bodce napíchněte svíce

5. Nyní můžete přejít k vypichování zeleného základu. Využít lze ideálně jedli, která neopadává, dále také borovici, tis, jalovec, ilex, buksus a jiné. Větvičky vpichujte tak, aby pokryly co nejvíce aranžovací hmoty.

5. Vypichování zeleného základu

6. Nějak takto by měla adventní dekorace vypadat ještě před tím, než začnete dekorovat.

6. Hotový zelený základ

7. Pokud vám bude na některých místech aranžovací hmota vykukovat, zejména v části mezi svíčkami, můžete plochu začistit. V našem případě jsme použili rostlinu tilandsii. Velice pěkně vypadá i mech, sysal nebo andělské vlasy.

7. Začištění aranžovací hmoty

8. Nyní můžete přejít ke konečné fázi –  dekorování věnce. Využít můžete jakýkoli materiál. Praktické jsou dekorace na drátku, které jen jednoduše zapíchnete do aranžovací hmoty.

8.Zdobení věnce dekoracemi na drátku

9. Jestliže budete mít nějaký materiál, který nelze upevnit drátkem či jinak, můžete využít tavící pistoli, která vám práci usnadní. Nebojte se dekoraci na věnec přilepit.

9. Použití tavící pistole

10. Máte hotovo! Takto může vypadat i váš moderní adventní věnec.

10. Finále - hotový moderní adventní věnec
Detailnější pohled

Rada na závěr:

U adventního věnce se svíce zapalují postupně, vždy v neděli. Jakmile se rozhoří poslední čvrtá svíčka, můžeme se těšit na příchod Štedrého dne. Po dobu, kdy budou svíčky zapáleny, dbejte na bezpečnost a nikdy od věnce neodcházejte. Adventní dekorace je často zhotovena z materiálů, které velice dobře hoří. Stačí malá chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.

Fotonávod vytvořen ve spolupráci s profesionální aranžérkou. Materiál poskytlo Květinářství Milan Rohovský – Kobeřice.