01Generální úklid domova je spíše otázkou jarního období, podzim se zase hodí pro úklid sklepa nebo garáže. Nejtěžší zkouškou je s úklidem vůbec začít. Pokud jste se už rozhodli, máte prakticky z poloviny vyhráno. Je až k neuvěření, kolik věcí je možné během pár let ve sklepě nebo garáži nashromáždit. Existuje jednoduché pravidlo – pokud se rozhodujete, jak s danou věcí naložit, zavzpomínejte, jestli jste věc v období předchozího roku použili a zamyslete se, zda ji v následujícím roce hodláte použít. Pokud zní odpověď na obě otázky ne, řešení je jednoznačné – musí pryč!

Důležité je zůstat v klidu a nenechat se unést ani hromaděním ani bezhlavým vyhazováním věcí.

Vychytávky pro váš sklep/garáž:

– Regálový systém – dokáže zorganizovat i prostor naprosto neorganizovaných jedinců a ušetřit spoustu místa.
– Hoďte to na stěnu – kolo opřené o stěnu a lyže postavené v koutě, které se každou chvíli hroutí – znáte to? Řada rodin se bez sportu prostě neobejde, ale proč si jejich skladování neulehčit pomocí držáku na stěně?
– Systém je základ – uklízejte přehledně, s rozmyslem a efektivně, stanovte si přesný plán. Úklid bude rychlejší a efektivnější, když přesně víme, co, jak a v jakém pořadí budeme dělat.
Žádná nostalgie – nad uklízenými věcmi se nijak nerozplývejte, nevzpomínejte za jakých okolností jste k nim přišli, od koho jste je získali apod.

Co vás ještě může překvapit?

Zejména majitele zděných sklepů čas od času potrápí plíseň. Někdy se objeví i přes pravidelné větrání. Pokud zjistíte, že se ve vašem sklepě usídlila, je třeba udělat rychlý proces. Hodí se k tomu Fixinela proti plísni, která účinně dezinfikuje a likviduje plísně. Využijte ještě teplého počasí a snažte se v tomto období větrat co nejvíce.

Tip na závěr:

Pokud vám při úklidu docházejí síly, je pravý čas na příjemné posezení na vaší zahradě u dobré kávy. Užijte si poslední teplé dny pro relax venku. Navíc odpočinek po dobře odvedené práci je mnohem příjemnější.