WP_20140917_003Na mnohých zahrádkách můžeme v září a říjnu vídat obrovské plodiny, nejčastěji oranžové barvy – dýně. Mohou mít několik podob, barev, velikostí i tvarů. Ty jedlé jsou zároveň i krásnou dekorací, přičemž existují odrůdy, které jsou speciálně vyšlechtěny jen k okrasným účelům. U nás se dýně pěstují už docela dlouho a semena k nám byly přivezena z USA. Nemají sice nějak zvláště výraznou chuť, ale pokud se dobře zpracují, představují zdravé obohacení domácí kuchyně.

Podceňovaná a zdravá zelenina

Dýně mají v kuchyni široké využití , ačkoliv jsou stále nedoceněnou zeleninou. V některých z nás pořád přežívá představa, že jsou dobré tak maximálně na kompot. Přitom je dýně výbornou dietetickou plodinou, která má dlouhou sezónu. Jestliže ji uložíte na suchém a chladném místě, může vám vydržet dokonce až do jara. Podmínkou je dobře zaschlá stopa a nesmí mít porušenou slupku. I vy jste si letos poprvé vypěstovali dýně a nevíte, kdy je přesně sklidit? A jak je nejlépe uskladnit?

Jak a kdy sklízet dýně?

Ideální dobou pro sklizeň dýní je začátek podzimu, tedy konec září, počátek říjnu. Právě tedy v těchto dnech, protože i první lehké přízemní mrazíky by mohly dýně poškodit. Aby dlouho vydržely, musí však být dobře vyzrálé. Jak to poznáte? Oproti nezralým lesklým plodům, je slupka zralých plodů velmi tvrdá a matná. Na stonku se začnou tvořit malé suché praskliny a postupně zasychá. Při sklizni ponechejte alespoň 5 cm dlouhou stopku, tak dýně déle vydrží. Dejte pozor, abyste ji při manipulaci neodlomili, nepoškodili. Vzniklé místo by totiž  bylo vstupní brankou pro mikroorganismy, jež úrychlí rozklad této zeleniny.

WP_20140917_002
Při sklizni dýní na uskladnění vybírejte pouze zdravé, nepoškozené, dobře vyzrálé plody.

Sklizené plody je dobré nechat několik dní dosušit. Před den je nechejte na chráněném, teplém a slunném místě. Případně je můžete alespoň na půj dne dosušit v troubě.

Jak dýně uskladnit?

Když dýně správně uskladníte, vydrží vám čerstvé a dobré až 4 měsíce. Uskladněte je tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Uložte je na police, ideálně na slámě, na zem do suchého sklepa nebo je zavěste do síťky. Vliv na živnostnost má samozřejmě místnost. Ta by měla být vzdušná a průměrná teplota v ní by se měla pohybovat mezi 10 až 18 °C s optimální vlhkostí 50-75%.

WP_20140929_004
Okrasné dýně pravidelně kontrolujte, zda nedochází k rozkladu.

Jestliže jste si vypěstovali okrasné dýně, můžete jejich trvanlivost prodloužit přetřením či přestříkáním bezbarvým lakem, čímž zvýrazníte zároveň i jejich barvu. Sklizeň může být provedena později, jak jen to počasí dovolí. Musí být patřičně vytvrdlé. Pokud začnou odumírat listy, vůbec to nevadí. I okrasné dýně je potřeba poté dosušovat na sluníčku s občasným obracením, zhruba 2 týdny.