4659_3Ač panuje stále zimní počasí, není od věci přemýšlet pomalu nad tím, jakým způsobem si zpříjemnit pobyt na zahrádce, jakmile opět začne nová jarní sezóna. V posledních létech je velice oblíbenou součástí mnohých zahrad trampolína, která se skvěle zabydlí zejména tam, kde jsou děti. V dnešní době velkého přívalu elektroniky potřebují právě ony pobyt na čerstvém vzduchu jako sůl. A trampolína je skvělým prostředkem, jak se aktivně hýbat ve venkovním prostředí a užít si u toho spoustu zábavy. Je vhodná, jak pro děti, tak dospělé.

Jedná se v podstatě o cvičební pomůcku, na které lze skákat, jak je libo. To má pozitivní vliv na fyzické i psychické zdraví. Kupříkladu zlepšuje kardiovaskulární činnost, okysličuje mozek, odstraní stres a napětí, zlepšuje tělesnou kondici a snižuje riziko obezity. U dětí je kladným faktem také to, že mohou díky skákání trénovat rovnováhu a schopnost koordinace.

Na co se zaměřit při výběru trampolíny?

Nabídka na trhu trampolín je natolik široká, že je potřeba se před jejím výběrem soustředit na pár podstatných věcí a předem si zjistit, na co si dát pozor. Na co se tedy při nákupu zaměřit?

Velikost

K dostání jsou různé velikosti trampolín, od těch, co mají průměr 90 cm, až po varianty s průměrem i kolem 500 cm. Obvykle mají kruhový tvar, přičemž se dají sehnat i varianty oválné. Na těch nejmenších lze dokonce skákat i v bytě, nicméně venkovní provedení vám může sloužit od prvního jarního sluníčka, až do pozdějšího podzimu, klidně tedy nějakých 8 měsíců v roce. Velmi oblíbenou velikostí je průměr pohybující se okolo 3 m.

Umístění

Ač jsme v prvním bodu zmínili velikost, tento parametr úzce souvisí s prostorem, který na trampolínu máte. Nelze ji totiž umístit jen tak někde. Na těch největších je možné samozřejmě dovádět nejvíce, nicméně k velikosti této zahradní zábavy je potřeba připočítat zhruba 100 až 150 cm. Jedná se o tzv. bezpečnou zónu. Nesmí se umístit hned k plotu, pod strom či vedle něčeho, co by mohlo bezpečnému skákání bránit či překážet. A bezpečnost je rozhodně vždy na prvním místě. Takže velikost trampolíny je potřeba vybírat s ohledem na její umístění.

4656_3

Nosnost

Důležitým kritériem při pořizování trampolíny je rovněž její nosnost. Ideální jsou varianty s nosností alespoň 110 kg. Na takové může skákat několik dětí. Je velmi pravděpodobné, že na ni bude chtít být více osob najednou, případně i jeden dospělý. Nosnost je zároveň přímo úměrná tuhosti poskokové plochy. Čím je nosnost větší, tím bude tužší poskoková plocha, což znamená, že zvláště menším dětem se bude skákat o něco hůře. Nepůjde jim to tak snadno.

Ochranné a doplňkové prvky

Ochranné prvky jsou u každé trampolíny nezbytnou výbavou. Rozhodně se poohlížejte pro těch s ochrannou sítí, která zabrání nebezpečným pádům mimo skákací plochu i na prostor s pružinami. Bezpečnost jednotlivých modelů by měla být podložena certifikacemi TÜV a GS. Užitečnými doplňky této cvičební pomůcky je pak fólie či plachta, která chrání trampolínu před povětrnostními vlivy počasí a prodlužuje její životnost.

Kvalita/cena

Jak už bylo jednou řečeno, je rozhodně z čeho vybírat. Lze pořídit levné i dražší varianty, přičemž ty nejlevnější nejsou zrovna tím nejlepším řešením, protože nejsou tak bezpečné, odolné, stabilní a mají jen krátkou životnost. Velmi dobrou volbou jsou však trampolíny Marimex, které přináší kombinaci výhod mezi kvalitou a cenou.

Trampolína Marimex 457 cm
Trampolína Marimex 457 cm

Ve zvýšené kvalitě můžete pořídit modely pro děti, tak pro dospělé. Konstrukce je velice stabilní, neboť je zhotovena z trubek silnějšího materiálu (1,3 – 1,4 mm). Rovněž na skákací plochu se využívá vysoce kvalitní materiál z USA vyznačující se dlouhou životností. Vnitřní ochranná síť je ke každému modelu zdarma. Výhodou je navíc to, že má tato síť samostatné nohy, které dosahují až k zemi, což zvyšuje stabilitu i bezpečnost celé trampolíny.

Publikováno v kategorii: Zahrada