Dione_Kapusta růžičkyRůžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, jež je tvořena malými zelenými kuličkami. Mnozí z nás v oblibě zrovna nemají, stejně podobně jako špenát. Často máme tyto zeleniny spojeny s nepříliš chutnými pokrmy ze školních jídelen. Přitom z nich lze připravit řadu lahodných jídel, jež nemají s těmi z jídelen nic moc společného. My vám dnes dáme tip na jeden takový, který bude zaručeně chutnat celé vaší rodině. A také si ve zkratce povíme, proč byste měli růžičkovou kapustu zařadit do svého jídelníčku.

Proč dát šanci takové růžičkové kapustě?

Růžičková kapusta je nutričně hodnotnou, přitom dietetickou zeleninou. Díky obsahu tiaminu a kyseliny listové umí vhodně nastartovat tělo k činnosti. Obsahuje draslík, mangan, vitamín B1 a hlavně vlákninu. Je to ideální pokrm pro ty z vás, co trpí poruchami soustředění a nemáte jste často unavení.

Růžičková kapusta a její účinky:

  • * posiluje imunitní systém, krvetvorbu a růst buněk,
  • * pomáhá při hubnutí,
  • * odvodňuje,
  • * podporuje vitalitu,
  • * odstraňuje zácpu,
  • * zbaví tělo škodlivých látek,
  • * má pozitivní vliv na pleť a vlasy,
  • * zvyšuje pevnost tkání,
  • * působí proti stresu,
  • * vyživuje nervový systém.

Kuličky z vepřového masa plněné růžičkovou kapustou

Ačkoliv u nás špenát není nejpopulárnější zelenina, vedle kapusty si může vyskakovat. Jednoduchým trikem, jak strávníky naučit jíst kapustu, je začít postupně. K tomu se perfektně hodí recept na kuličky z vepřového masa plněné růžičkovou kapustou.

Kulicky z veproveho masa plnene ruzickovou kapustou

Budete na něj potřebovat:

  • – 1 balení Růžičkové kapusty Dione
  • – 500 g mletého masa
  • – 2 vejce
  • – strouhanku
  • – sůl
  • – pepř
  • – olej
  • – 1 cibuli
  • – 400 g konzervovaných loupaných rajčat
  • – tymián
  • – rýži

Nejprve vysypte zmrazenou Růžičkovou kapustu Dione do hrnce s 500ml vroucí osolené vody, krátce povařte a sceďte. Mezitím připravte směs na obalení smícháním mletého masa s vejci, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, vše dle chuti. Pokud je směs příliš řídká, zahustěte strouhankou. Růžičky po vychladnutí obalte v této směsi a lehce osmahněte na pánvi s olejem. V hrnci si připravte základ na omáčku. Ke zpěněné cibulce přidejte konzervovaná rajčata a tymián, lehce povařte do vytvoření hladké omáčky. Poté vložte osmahnuté kuličky a povařte ještě asi 20minut. Jako přílohu zkuste třeba rýži.

Zdroj fotografií: www.mojedione.cz