Ilustrační fotoVybrat správný dům nebo byt, v němž byste rádi prožili část, nebo dokonce celý život, rozhodně není jednoduchý úkol. Podpisem smlouvy navíc ještě zdaleka nic nekončí – velkou část cesty plnou zařizování, nakupování a dovybavování máte teprve před sebou. Abychom vám usnadnili “nový začátek”, připravili jsme pro vás několik tipů a rad, co vše je třeba zařídit.

Změna se vším všudy

Se změnou bytu nebo domu mnohdy souvisí také změna adresy vašeho trvalého bydliště, kterou je potřeba nahlásit nejenom zaměstnavateli v práci, ale také například na úřadech, v bance a všude tam, odkud chcete, aby vám i nadále docházela pošta. Nové trvalé bydliště by se také mělo objevit ve všech vašich dokladech – řidičském a občanském průkazu nebo pasu. I když se může zdát, že jenom vyřízení výše popsaného vám zabere minimálně půl roku – nezoufejte. Část náležitostí lze vyřešit z  nového domova. Prostřednictvím internetu se můžete objednat na místa, kde je nutná vaše osobní návštěva, anebo si zde stáhnout a předvyplnit formuláře k novým dokladům, abyste tím na úřadě zbytečně nemuseli ztrácet čas.

Nepostradatelné energie

Pokud nechystáte návrat ke kořenům v podobě svícení olejovými lampami nebo vařením na peci, musíte se stát právoplatným odběratelem elektřiny a plynu. Nejsnazší varianta je domluvit se s předchozím majitelem, aby přepsal odběrné místo na vás a zároveň vám poradil informace o výši záloh, přeplatcích nebo nedoplatcích.

Myslete i na dovybavení domácnosti!

Částka investovaná do koupě bytu nebo domu jistě nebyla nízká, a proto je zcela pochopitelné, že se finanční rezervy zúžily. Nicméně i dále je nutné kalkulovat s financemi a myslet na to, že po nastěhování bude nutné ještě spoustu věcí dokoupit. „Pokud vaše úspory na dovybavení domácnosti nestačí, porozhlédněte se po možnostech společného financování. Některé společnosti vám totiž jako páru nabídnou výhodnější podmínky úvěru. Jde o tzv. partnerskou půjčku, díky které dosáhnete ve dvou na nižší úrok a můžete si společně půjčit více peněz,“ radí Cyril Křůpala, marketingový a obchodní ředitel společnosti Cofidis.

Víte, kdo nese odpovědnost?

Věděli jste, že v okamžiku, kdy se stáváte vlastníkem nemovitosti, získáváte za ni i zodpovědnost? Zvažte proto například pojištění domácnosti, kterým si můžete zajistit určitou finanční kompenzaci za věci, které vám mohou být odcizeny nebo poškozeny v důsledku povodní, požáru nebo jiných živelných pohrom. Rovněž stojí za zvážení pojištění odpovědnosti, které může mimo jiné pokrýt například „vytopení” sousedů.

Nezapomínejte na detaily

Pověsit zrcadlo na chodbě, přidělat podlahové lišty v obýváku nebo jenom vyměnit jména na zvonku se mohou jevit jako „prkotiny“, které stihnete dodělat, až se úplně zabydlíte a odpočinete si – ale pozor! Pokud tyto zdánlivé detaily budete odkládat, může se stát, že je již nikdy nedoděláte, protože vám časem nejenom přestanou vadit, ale navíc je po nějaké době ani neuvidíte.