grilGrilování není jen přípravou jídla, je to příjemná společenská událost. Hlavní jídlo, přílohy, chuťovky a dobrá nálada – nezapomeňte na žádnou z těchto důležitých ingrediencí a směle se do grilování pusťte.

Nejen „masožravci“ si u grilování přijdou na své. Grilovaná zelenina skýtá spoustu zajímavých chutí.Při grilování zeleniny je důležité mít gril nastavený na správnou teplotu. Respektive na nižší teplotu, ideálně se tedy nejprve pusťte do masa, nechte gril trošku vychladnout a následně grilujte zeleninu.

Tip: Zeleninu zakápněte kapkou oleje – nejen, že se rozvinou její chutě, ale díky oleji vaše tělo dokáže lépe zpracovat všechny vitamíny. Zeleninu dochuťte vašim oblíbeným kořením, mezi klasiku patří česnek nebo černý pepř, krásně zeleninu dochutí také hrubozrnná sůl, rozmarýn, šalvěj, kmín a majoránka.

Grilovaná zelenina pod drobnohledem

gril2

  • Pokud se chystáte grilovat rajčata, grilujte je buď vcelku, nebo je přepulte.
  • Kukuřici během grilování potírejte máslem.
  • Grilovanou zeleninu následně ještě můžete ozdobit čerstvými bylinkami.

Zeleninové tipy a recepty

Zeleninový špíz

Rajčata, cibuli, papriku a lileknakrájíme na silnější plátky a střídavě je napichujeme na jehlu. Osolíme, posypeme oregánem, potřeme olejem. Opékáme ze všech stran asi 10 minut.

Bramborová dobrota na jehle

Středně velké brambory omyjte a i se slupkou je nakrájejte na silnější plátky. Na plátky si nakrájejte také cibuli a slaninu. Poté střídavě napichujte na jehlu, hotové dílko potřete směsí vašeho oblíbeného koření. Olej smíchejte například s pepřem, solí a drceným kmínem. Za častého potírání a obracení grilujte asi 15 minut.

Cuketa & lilek na grilu

Pokud máte zahrádku, cuketu a lilek si jednoduše zvládnete vypěstovat doma. Pokud ne, seženete je v letní sezóně v každém obchůdku se zeleninou. Lilek nechejte ve slupce, cuketu oloupejte. Zeleninu omyjte, nakrájejte na kolečka a zhruba hodinu nechejte odpočívat v marinádě z česneku, oleje a bylinek, například bazalky a oregána.

Grilované houby

Připravte si houby dle vašeho uvážení – žampiony, hlívu ústřičnou, holubinky nebo hřiby. Po ruce mějte také sůl, pepř, olej, cibuli a případně také anglickou slaninu.

Jak na to?

Očistěte a opláchněte houby a odkrojte nožičky. Nechejte oschnout. Kloboučky nechejte vcelku nebo rozkrájejte na menší kousky. Rozložte je na alobal, přidejte cibuli, případně slaninu a potřete olejem. Grilujte zhruba deset minut a na závěr osolte a opepřete, podávejte s brambory nebo chlebem.

Nezapomínejte na váš gril s údržbou.Po každém grilování odstraňte zbytky pokrmů, rošt nechte vypálit a přebytečnou mastnotu z vychladlého grilu odstraňte snadno pomocí prostředku Grilpur – jednoduše naneste přípravek, nechte 10 minut působit a setřete mokrým hadrem.