Letošní léto bylo abnormálně horké a vysoké teploty daly přírodě pořádně zabrat. Pokud jste si jako každý rok osadili květináče a truhlíky různými letničkami, vsadíme se, že i pro tyto teplomilné rostliny byly nedostatek vláhy a příliš slunečních paprsků ubíjejícími faktory. Již tedy nejsou tolik vitální a květů je také stále méně a méně? Ačkoliv panuje stále krásné počasí, období se začíná měnit v to podzimní, proto tomu už nebude dlouho, kdy tak či onak letničky uvadnou.

Až tento čas nastane, bude vám líto, že vaše okenní parapety a zahrádku nebudou zdobit rozkvetlé truhlíky a květináče? Nedivíme se! Není ale důvod je schovávat a zazimovat na další sezónu. Letničky je možné vyměnit za jiné rostliny či mini stromečky, jež budou opět zdobit vaše venkovní prostory.

Vřesy

Mezi nejvděčnější podzimní rostliny, které nejsou tolik náročné na pěstování, jsou jednoznačně vřesy. A vzhledem k tomu, že existuje několik barevných odrůd, jistě si vybere každý. Svými barvičkami oživí zahrádku připravující se na zimu. Do truhlíků a květináčů doporučujeme použít směs rašeliny a klasické zahradní zeminy v poměru 2:1. Pokud přidáte ještě kůru, zamezíte vysychání vřesu.

Chryzantémy

Další nádhernou kvetoucí rostlinou typickou pro podzimní období je chryzantéma. Nízké chryzantémy se záplavou drobných květů různých barev jsou naprosto ideální pro pěstování v nádobách. Osaďte jimi plastové květináče a získáte tak nádhernou ozdobu teras, balkónů, schodů, dvorků i zahrádek. Podzimní venkovní prostory díky nim mohou být přesně takové, o jakých jste vždy snili. Nejpůsobivější je seskupení více variet s květy různých barev. Pokud máte rádi jednoduchost, můžete samozřejmě zvolit pouze jeden oblíbený odstín.

Hortenzie

Hortenzie kvetou hlavně v létě, ale i na počátku podzimu vás mohou potěšit svými kouzelnými velkými květy. V květináčích budou vypadat úžasně a vaší zahrádce či venkovními posezení budou dominovat. Tento druh doporučujeme ponechat v obyčejném plastovém květináči, ve kterém jej zakoupíte. Jako obal zvolte třeba ratanové květináče či jiné moderní nádoby. Společně vytvoří stylové dekorace.

 

Stromečky a keře

Pokud hledáte nenáročnou variantu, která vám vydrží po celý rok, pak zvolte mini stromečky a keře. Skvěle se k tomuto účelu hodí thuje. Jejich pestrá škála druhů i zbarvení dává prostor pro vytvoření zajímavých solitérů. Thuje je možné stříhat do různých tvarů, takže upusťte uzdu fantazie. Při troše šikovnosti budou vaše truhlíky a květináče natolik zajímavé, že je vám budou všichni závidět.

 

Designové truhlíky a květináče

Konečný efekt v důsledku umocňuje hlavně nádoba, ve které se rostlina nachází. Ošklivý květináč s bujně kvetoucím druhem nebude zrovna to pravé. Nehledě na to, že je potřeba poskytnout rostlinám ty nejlepší podmínky pro růst. Vsaďte tedy na samozavlažovací truhlíky a kvalitní květináče z e-shopu www.harasim.info, kde najdete nespočet květináčů, pevných a odolných vůči UV záření. Zanechávají si svou barevnou stálost a nemění tvar, jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Publikováno v kategorii: Zahrada