Mít vlastní bydlení je snem téměř každého z nás. Koupě bytu však může být i velmi výhodnou investicí a určitou jistotou na stáří. Při výběru vhodného bytu nebo domu pak rozhoduje několik důležitých faktorů, které ovlivňují výslednou cenu nemovitosti a také zájem o ni.

Poptávka po bytech roste

Vývoj trhu s nemovitostmi se mění velmi rychle. Přes plánovanou stagnaci a obávaný propad poptávka po bytech stále roste. Nejvíce je tomu tak na perifériích velkých měst a v krajích, kde není nouze o dobře placené zaměstnání. „Za poslední dva roky vzrostl zájem o byty na okrajích měst skoro dvojnásobně, říká Lukáš Frydrych – jednatel pražské realitní kanceláře Edox reality.“

Hypotéky jsou dosažitelné

Pro mnohé je koupě bytu investicí do budoucna a tato investice je v první řadě podporována současným ekonomickým růstem, stále ještě výhodnými hypotékami a mimo jiné také touhou po vlastním bydlení. V současně době jsou podmínky hypoték nastaveny tak, že na ně lze dosáhnout a ušetřit tak peníze za pronájem, který má naopak tendenci se neustále zvyšovat.

Zájem o novostavby

Mezi zajímavosti patří, že v současně době je rostoucí zájem také o novostavby, a to ať už se jedná o byt nebo dům. Velké množství zájemců o vlastní bydlení se rozhoduje podle dané lokality, dispozic bytu a také ceny, kterou je nutné vynaložit za spotřebované energie. U novostaveb není nic neobvyklého, že byty jsou vyprodané ještě dřív, než je celá stavba bytového domu dokončena.

Jaké byty se prodávají

Kromě již zmíněných lokalit na okrajích měst se nejlépe prodávají byty o velikosti 1+kk, 1+1 a také o velikosti 2+kk nebo 2+1. Tyto byty jsou ideálním bydlením pro mladé páry. Mnohdy postačí také mladé rodině s jedním dítětem. Byty s touhle dispozicí jsou žádané také z důvodu dlouhodobé investice, popřípadě za účelem dalšího pronájmu.

Výhled do budoucna

Současný trend bydlení v blízkosti větších měst s dostupností k veškerým službám, zaměstnání a sociálnímu vyžití, se bude v následujících letech zvyšovat, nejrychleji se tak prodávají a budou prodávat byty v Praze a ve Středočeském kraji, dále také byty v Brně a celém Jihomoravském kraji. Zároveň se očekává zpřísnění podmínek pro dosažení hypotéky, z toho důvodu je ideální investovat do vlastního bydlení co nejdříve a využít tak aktuální výhody na trhu nemovitostí.

Zdroj fotografií: Pixabay.com