Bezpečnostní dveře, kvalitní plot, nový kotel, elektroinstalace v mědi nebo solární panely? To vše zvyšuje hodnotu vaší nemovitosti. Rozhodně se tak vyplatí do těchto zařízení investovat a při jejich pořizování hledat na trhu zavedené, kvalitní a spolehlivé výrobce. O ceně domu či bytu rozhoduje vždy řada faktorů. Některé ovlivnit nelze, jiné však ano. A právě na ty je dobré se zaměřit ideálně hned při stavbě, ale i rekonstrukci, modernizaci nebo jen drobných úpravách.

Exteriér nemovitosti je to první, co každý vidí. Čistá fasáda, kvalitní okna, bezpečnostní dveře, nová či zachovalá střecha, hezký a funkční plot, případně i vjezdová brána a vstupní branka jsou vizitkou domu. Ačkoli je to, jak nemovitost působí, tedy první dojem, spíš emocionální záležitostí, rozhodně není dobré estetičnost podceňovat. V situaci, kdy se rozhodnete svůj dům prodat, je klíčové, aby vypadal hezky, upraveně a funkčně. I posekaná tráva, uklizená zahrada nebo čistý zahradní nábytek mohou být tím pomyslným jazýčkem na vahách.

V druhém kroku, kdy už emoce roli nehrají, je naopak důležité se zaměřit i na bezpečnostní, úsporné a praktické prvky. „Aspektů, které takzvaně prodávají nemovitost, je mnoho. U domů cenu vždy zvedne nová nebo zachovalá střecha, elektroinstalace v mědi a rozvody vody v plastu. Velkým plusem je nový či zánovní kotel, solární panely nebo tepelné čerpadlo. K pozitivum ale patří i bezpečnostní dveře nebo kvalitní plot,“ říká Blanka Chocová, realitní makléřka společnosti Bidli.cz.

Drahý, ale bezúdržbový plot? Vsaďte na něj

Pokud se rozhodujete, jaký plot si ke svému domu pořídit, máte několik možností. Levnou variantou může být plot drátěný nebo dřevěné plaňky. Musíte ale počítat s tím, že to bude chtít pravidelnou údržbu, která stojí peníze, ale i váš čas. Živý plot váš pozemek sice zkrášlí, ale pro vašeho pejska nebo malé dítě není žádnou překážkou a riskujete, že může nastat situace, kdy se rozhodnou jít prozkoumat venkovní svět. Moderní plastové ploty jsou sice funkční, ale uběhne pár slunečných let, barva se vyšisuje a plot se prohne do tvaru luku.

„Plot i všechny jeho komponenty bychom měli vnímat jako investici. Za vyšší pořizovací cenu si lze kromě hezky vypadajícího plotu koupit i kvalitu, dlouhou životnost a bezúdržbovost. Například hliníkové nebo kované ploty, ale i ploty z tahokovu mají životnost až šedesát let,“ vysvětluje Josef Mráz, technický ředitel společnosti Lamark, která se zabývá výrobou a instalací plotů. A dodává, že minimálně 35 let od instalace nepotřebují takové ploty vůbec žádnou údržbu. Kromě pořizovací ceny tak máte jistotu, že do plotu nebudete v nejbližších desetiletích muset dávat žádné další peníze ani se rozhodovat, zda půjdete o víkendu s kamarády na fotbal nebo budete muset zase natírat plot. Navíc u kvalitních plotů je dnes samozřejmostí i vjezdová brána na dálkové ovládání.

Standard, který není samozřejmostí

Doma bychom se měli cítit uvolněně a bezpečně. Jistota, že nás nenavštíví nevítaný host, by tak měla být samozřejmostí. Proto při výběru vchodových dveří mnoho z nás sahá po bezpečnostních variantách. Podle Chocové z Bidli.cz je to rozhodně pozitivum, a to především při prodeji novostaveb a luxusnějších nemovitostí, kdy klienti hledají kvalitní zařízení a zároveň počítají s určitým standardem.

Do něho spadají právě bezpečnostní dveře, ale i zatemňovací rolety, klimatizace, podlahové topení, solární panely nebo třeba tepelné čerpadlo.

Pořízení kvalitních vchodových dveřních výplní vyrobených přímo na míru a dle preferencí majitele také není tou nejlevnější záležitostí, ale rozhodně to ale rodinný rozpočet nezruinuje. „Dveře v bezpečnostní variantě bývají jen o pár tisíc dražší, ale i taková investice se může vyplatit. Pojišťovny bezpečnostní dveře rády vidí a ve smlouvách to zohledňují. Dveře se vyrábí v bezpečnostních třídách, které značí výdrž jednotlivých prvků při případné snaze o jejich překonání nezvaným hostem. Nejčastější používaná a optimální ochrana je třída 2 nebo 3,“ popisuje Stanislav Obyt, obchodní ředitel společnosti VP trend, tradičního českého výrobce dveřních výplní.