Máte svůj rodinný domeček se zahrádkou, ale něco mu chybí? Chtělo by to nějaké venkovní posezení? Dvě židličky se stolkem, které máte umístěny na zahradě rozhodně nejsou to pravé? Ideální propojení mezi vnitřním a venkovním prostorem nabízí terasa. Bosou nohou můžete vyjít např. z obývacího pokoje rovnou ven a užívat si čerstvého vzduchu. Budete v přímém kontaktu s přírodou a maximálně využijete možnosti, které vám dům a zahrada nabízí. Rozšíříte si tak obytný prostor přímo v zeleni.

Dřevěná venkovní terasa

Posezení ve formě terasy může být zhotovena z několika materiálů. Tu nepřírodnější variantu bezesporu představuje dřevěná terasa, která má své nezaměnitelné kouzlo. Dřevo si během slunečních dnů pochytá to správné teplo, aniž by však bylo rozpáleno, jako třeba beton nebo dlažba a je příjemné i během chladnějšího počasí. Není pochyb, že po estetické stránce se dřevěná terasa hodí ke každému domečku i zahradě. A ne nadarmo se říká, že na zahradu patří dřevo. Právě dřevěná terasa bude krásným doplňkem a prostorem, který si zamilujete nejen vy, ale i vaše děti.

Vhodné dřevo pro venkovní terasu

Venkovní dřevěné terasy se vyrábějí z evropských dřevin jako je např. evropský modřín, sibiřský modřín, smrk ztepilý, akát a velice často také z exotických dřevin. Jmenujme např. Massaranduba, Bangkirai, Bukit, Teak, Kapur a další. Za nejnižší cenu lze dřevěnou terasu pořídit ze smrku ztepilého. Nízká je však i kvalita tohoto materiálu. Mezi nejlepší dřeva se řadí Massaranduba, je sice dražší, ale je velice odolné vůči mechanickému poškození. Při výběru dřeva je však třeba v zásadě vycházet z vašich finančních možností.

Výhody a nevýhody dřevěné terasy

Dřevěná terasa má zajímavý estetický vzhled a je příjemná na dotek. Nabízí širokou škálu různých odstínů. Venkovní dřevěné terasy, které jsou vyrobeny z exotických dřevin, mají dlouhou životnost. Exotické dřeviny odolávají hnilobě, plísním, škůdcům, klimatickým podmínkám. Jelikož je to však přírodní materiál oproti umělým materiálům má kratší životnost. Za dodržování těch správných zásad si však dřevěnou terasu můžete zachovat po celý život. Ideální je, když se terasa zastřeší a dřevo je tak chráněno proti vodě.

Údržba venkovní dřevěné terasy

Pokud chcete, aby vám dřevěná terasa vydržela po mnoho let krásná, je dobré o ni čas od času pečovat. Dřevo, ze kterého se terasa staví, je napuštěno speciálním olejem, který se pomalu odstraňuje. Z tohoto důvodu může dřevo šednout. Proto se doporučuje vždy na podzim a na jaro terasu očistit mýdlovou či saponátovou vodou a natřít ochranným olejem. Ve dřevu se také mohou objevit rýhy či mírné škrábance. Na ty můžete vzít jemný ocelový kartáček a ty opatrně vykartáčovat. Jestli bude dřevo špinavé, opět jej můžete umýt vodou s běžným čistícím prostředkem.

Zdroj fotografie: levne-palubky.cz

Publikováno v kategorii: Zahrada