Sedací souprava je zajisté solitérem každého obývacího pokoje. Důležité je aby byla krásná, pohodlná, moderní a pokud možno za dobrou cenu. Sedací souprava slouží nejen k sezení, ale také k odpočinku nebo i ke spaní, zvláště v tak malém bytě, kde jste nuceni spát v obývacím pokoji. Vybrat tu pravou pohovku není vůbec jednoduché, neboť se na trhu nabízí tolik různých druhů, tvarů, barev apod. Ideální je, když je nejen praktická, ale také zajímavým designovým prvkem. A jaká je tedy ta správná pohovka?

Záleží na několika faktorech. Prvním je prostor, který na sedačku máte. Jestliže máte dostatek místa, vybírat můžete např. z rohových sedacích souprav nebo také kombinovat pohovku s křesly, taburety apod. Pokud však máte k dispozici malý prostor, jste ve výběru omezeni. Klasické sedací soupravy jsou buď dvojsedačkové nebo trojsedačkové. Některé pohovky mají rovněž prodloužený sedák, který nabízí možnost položit nohy a odpočívat s maximálním pohodlím. I nastavitelné opěráky jsou další funkcí, které přispějí k většímu komfortu.

Dle průzkumu vyplývá, že Češi požadují hlavně kvalitu a design. Kvalitní sedací soupravy jsou jistě např. kožené. Kožené pohovky již nejsou tak nedostupné a určené jen pro movité majitele. I dnes lze pořídit kvalitní kožené sedačky za přijatelné ceny. Kůže je přírodní materiál, nevstřebává prach a proto je vhodná pro alergiky, má oproti kůži delší životnost a co se nedá upřít, kůže je stále moderní. A jestliže jste zastáncem starožitností, kožené sedačky v kombinaci se dřevem jsou tou správnou volbou.

Jistě velmi pěkně vypadají i textilní pohovky. Pro ty, kteří potřebují na sedacích soupravách přespávat je důležitá rozkládací plocha. Ta by měla být rozhodně stejná jako klasická postel min. 80×200 cm pro jednu osobu. V případě, že bude plocha menší, riskujete, že se dobře nevyspíte a spánek je základ každého dne. Na příležitostní přespání se dá sedačka o menší ploše použít, avšak ne ke každodennímu spaní.

Rovněž se nebojte zakoupit sedací soupravu ve výraznější barvě. Za prvé bude výrazným prvkem vašeho bytu a v kombinaci s vhodnými barvami stěn a nábytku bude váš interiér vypadat skvěle. Např. v případě červené pohovky vypadá velmi pěkně kombinace bílého nábytku a šedé stěny. Nemusíte se bát ani tmavší barvy stěn.

Sedací soupravu vybírejte tak, ať se vám v ní hlavně dobře sedí a ať ladí se zbytkem vašeho interiéru. Hodně štěstí při kupování.