Dnešní trendy v oblasti podlah a podlahových krytin nám nabízí spoustu zajímavých možností. Liší se materiálem, odolností a jinými vlastnosti. Do každé místnosti se jistě hodí něco jiného. Do koupelny je nejvhodnější dlažba, do dětského pokoje koberec a co do dalších prostor v interiéru? Záleží na tom, co se komu líbí, jaké jsou možnosti v bytě. Moderní jsou zcela jistě plovoucí podlahy, linoleum nebo marmoleum. Ty však nejsou na dotyk tak teplé jako třeba koberec.

Podlahové topení

Jestliže zvolíme podlahy, které jsou chladnější, ideální je pořídit si podlahové topení. Podlahové topení je už nyní běžnou záležitostí a není jistě novinkou. Určitě neuděláte hloupost, když si jej necháte nainstalovat, jestliže stavíte nový dům nebo rekonstruujete. Skutečností je, že i při nižší teplotě se teplo rovnoměrně šíří po celé ploše. Podlahové topení se doporučuje kombinovat s nízkoenergetickými zdroji tepla.

Jednotlivé podlahy

Dřevěné podlahy – mají vynikající izolační a mechanické vlastnosti. Dřevěné podlahy se dají renovovat, což je velká výhoda. V případě, že se vám podlaha nebude líbit, je možné ji obnovit a dodat nový design.

Plovoucí podlahy – patří jistě mezi oblíbené druhy podlahových krytin. Pokládka plovoucích podlah je rychlá, snadno a rychle se dají případné poškozené lamely vyměnit. Výhodou je obrovský výběr, barev, vzorů a materiálů. Nevýhodou je možnost vzniku spár mezi lamelami, menší odolnost proti zatečení,

Linoleum – je dnes už vyrobeno z přírodních materiálů. Linoleum i marmoleum je považováno za hygienické podlahy. Údržba linolea není vůbec náročná, je vhodné pro alergiky, pořizovací cena je nízká. Můžete si vybrat z různých odstínů, vzorů, barvenost je stálá. Pokládka linolea je rychlá. Nevýhodou je malá odolnost proti prořezání.

Marmoleum – je ekologické a lze jej recyklovat. Je rovněž vhodné pro alergiky, protože potlačuje množení bakterií. Marmoleum je tvrdé, ale i pružné a chůze po něm je příjemná. Tato podlaha má dlouhou životnost. Také existuje spousty vzorů a barevných odstínů. Možná vás může zarazit, že při úklidu mokrým způsobem je cítit mírný zápach, který však zmizí jakmile podlaha uschne. Je to kvůli tomu, že je marmoleum přírodní materiál, stejně tak se chová dřevo.

Koberce – koberce jsou stále oblíbené. Jsou měkké, teplé, výborně se po nich chodí. Krásně vypadají v kombinaci s jinými uvedenými podlahami. Výhodou je výběr různých materiálů, ze kterých se koberce vyrábějí, rovněž existuje mnoho barev a vzorů. Nevýhodou je, že se zde více drží prach.

Dlažba – vodí se zejména do koupelny, chodeb nebo také do kuchyně. Údržba je jednoduchá. Jsou odolné, mají dlouhou životnost, dlažba má osvědčenou tradici, jedná se o přírodní materiál. Opět lze vybírat z různých odstínů. Nevýhodou může být, že dlažba působí chladně a spáry se časem zanesou.

Laminátové podlahy – hodí se do všech interiérů. Tyto podlahy se vyrábějí ve třech třídách odolnosti. Hlavními výhodami je nízká cena, existuje velký výběr vzorků a odstínů podlah. Vyznačují se vysokou tvrdostí a otěruvzdorností. Jsou však méně odolné proti vlhkosti. Nelze je renovovat.

Bambusové podlahy – jsou novinkou, kvalitní a odolné. Jedná se o zcela ekologický způsob pokládky i materiálu. Bambusové podlahy jsou hodně tvrdé, proto se hodí tam, kde se hodně chodí a podlaha je vystavena větší zátěži. Výhodou je jednoznačně originální vzhled a výběr odstínů.