Televize bezesporu patří do každého obývacího pokoje. Není domácnost, kde by televizi neměli. Kdo dnes kupuje televizi, poohlíží se po plazmovém televizoru nebo LCD, neboť tyto televize jsou trendem dnešní doby. Jak si však vybrat tu správnou televizi, když se na trhu nabízí tolik druhů? Všichni nejme odborníci, a proto nemáme představu, který televizor je kvalitní a který nám poslouží co nejdéle.

Nejprve bychom si měli stanovit, co od televizoru očekáváme a kolik finančních prostředků chceme do koupě věnovat. Důležitý je také design. Buď je nám to jedno, jak televize vypadá nebo si potrpíme na vzhled. Dnešní televize jsou však již všechny designově povedené a každá nabízí něco jiného. Dají se sehnat televizory, které budou ladit s ostatním nábytkem v našem obývacím pokoji. Výrobci tedy produkují i barevné televizory.

Velmi důležitým parametrem je rozhodně velikost televizoru. Záleží na tom, jak velký prostor pro televizi máme. Pokud se budeme dívat z blízka, vystačí nám televizor s menší uhlopříčkou, např. 32?/82 cm. Jestliže máme velkou místnost a dostatek místa, Můžeme si dovolit větší LCD nebo plazmy s uhlopříčkou 46?, což představuje 117 cm. Velikost televizoru si důkladně promysleme, ať poté koupě nelitujeme, že je buď moc malý nebo tak velký, že nás bolí oči.

Rozdíl je také v technologii výroby, tedy mezi plazmovým a LCD televizorem. LCD se vyrábějí v menších rozměrech, plazmové od těch větších. Kvalitou se však moc neliší. Dnes už obě technologie poskytují kvalitní obraz a životnost. LCD televize je však od plazmy lehčí. Výrobce však neposkytuje záruku a 0 vadných bodů, neboť LCD televize trpí vadnými pixely. U plazmových televizorů se však může do obrazovky po delší vypálit logo či obraz, v případě, že je statický.

U obou typů televizorů je dnes zabudován, jak analogový tak digitální tuner, takže lze přijímat oba typy vysílání.

V obchodech jsou již na trhu také LED televizory nebo 3D televize. Ty se považují za vyspělejší než prvně dva jmenované druhy televizí. Plazmy a LCD se však stále vyvíjí a dnes poskytují kvalitní příjem vysílání, obraz i životnost. Spíš se zaměřte na jednotlivé značky televizorů, mezi kterými stále rozdíl je. Nechejte si v obchodě televizi předvést a vyzkoušejte více druhů.