V letních a zejména horkých dnech není nic lepšího, než si skočit do bazénu a příjemně se ochladit. Bazén umožňuje nejen to. Můžete si zde krásně zaplavat, odreagovat a doslova vyblbnout. Plavání je ideálním sportem k tvarování postavy a k udržení kondice. Pro děti představuje bazén zejména perfektní možnost, jak se zabavit a pohrát si např. se svými kamarády.

Cena, tvary a typy bazénů

Dnes už není vůbec problém mít svůj vlastní bazén na zahradě. Bazény, které se nyní nabízí jsou k dostání za velmi příznivé ceny a tudíž si je mohou dovolit téměř všichni. Překážkou tedy není až tak cena, jako prostor k postavení bazénu. Ti z vás, co mají zahradu a dostatek místa, máte co se týče výběru velké možnosti. Před výběrem bazénu je tedy potřeba si uvědomit, jaké rozměry bazénu budou pro vás ideální a zda se bazén na vaši zahradu vejde. K dostání jsou bazény kulaté, oválné, čtvercové, obdélníkové i atypických tvarů. Až pak přichází na řadu typ bazénu. Zpravidla můžete zvolit nadzemní bazén nebo bazén, který se umísťuje do země. Praktickou variantu představují bezpochyby nadzemní bazény.

Nadzemní bazény

Nadzemní bazény jsou taktéž označovány jako nafukovací. Jejich hlavní výhodou je rychlá a snadná příprava k užívání. Mimo sezónu je možné bazén sbalit a uskladnit jej. Na jaře bazén pouze vytáhnete, rozložíte, nafouknete, napustíte vodu a můžete se koupat. Nemusíte tedy provádět žádné výkopové práce na zahradě, bazén složitě zazimovat a pak odzimovávat. Bazén umístěný v zemi máte v podstatě již na vždy a nemůžete s ním jakkoli manipulovat. Nafukovací bazén si můžete libovolně umístit tam, kde se vám zlíbí, dokonce si jej můžete vzít např. na chatu apod. Nadzemní bazény se udržují poměrně snadno a to bez velkých nákladů. Menší nevýhodou je, že se vám může bazén poškodit. Tak to u nafukovacích předmětů někdy bývá, avšak pomocí přiložených lepících sad si jej snadno opravíte. K bazénu je možné zakoupit jak kartušovanou, tak pískovou filtraci. U nadzemních bazénů je možné zvolit variantu samonosnou nebo s pevnými stěnami.

Většina bazénu se prodává jako komplet, který obsahuje např. samotný bazén, schůdky, krycí plachtu, filtraci, skimmer, plovák na chlorované tablety apod. Pokud chcete mít i vy krásný a velký bazén na zahradě, právě nadzemní bazény jsou pro vás tou nejlepší volbou. Svůj bazén tak pořídíte za pár korun a oceníte téměř bezúdržbový provoz.

Zdroj fotografie: hawaj.cz

Publikováno v kategorii: Zahrada