Sháníte do svého obývacího pokoje novou sedací soupravu? Na první pohled může být nákup sedačky rutinní záležitostí, protože trh nabízí široký výběr nejrůznějších sedaček, typů, barev, stylů apod. Jenže opak je pravdou. Sedací souprava patří mezi nejfrekventovanější kusy nábytku v každé domácnosti a její výběr se rozhodně nesmí podcenit. Nejen, že vám musí dlouho vydržet, ale důraz se klade také na pohodlí, cenu a vzhled.

Ideální sedací souprava

Předtím, než se budete soustředit na samotný výběr sedací soupravy, uvědomte si její účel. Za prvé musí sloužit všem členům domácnosti, proto vybírejte takovou sedačku, na kterou se všichni vejdete. Obývací pokoj totiž slouží pro trávení společných chvílí a určitě nebude pro někoho příjemné sedět případně na zemi. Z tohoto pohledu je důležitá prostornost sedací soupravy, i když můžete být samozřejmě omezeni místností obývacího pokoje. Důležitou roli hraje design. Moderní sedací soupravy vdechnou do prostoru úplně nový nádech a dodají mu šmrnc. Zaměřte se také na kvalitu, pevnost, stabilitu, použité materiály a funkčnost sedací soupravy. Jedná se zejména o polohovatelnost, možnost rozložení, variabilitu jednotlivých dílů, ale třeba rovněž úložný prostor.

Jaký zvolit materiál sedací soupravy?

Potahový materiál je pro výběr sedací soupravy jistě podstatný. Dnešní sedací soupravy, ať už to jsou rohové sedací soupravy nebo třeba klasické, mohou být čalouněné nebo kožené a jsou zhotoveny z různých materiálů, takže je možné uspokojit vaše různé nároky. Velice oblíbených materiálech je bezpochyby textilie z mikrovlákna, která je velice příjemná na dotek a snadno se udržuje. Zvolit můžete také sedací soupravu z mikrofáze, což je moderní materiál s dobrými vlastnostmi. Jedná se o 100% polyester a dobře se čistí. Dalším zajímavým materiálem je žinilka. Tento tkaný, stylový a příjemný materiál můžete vidět na sedačkách v mnoha moderních bytech. Hojně používaných potahovým materiálem je také mikroplyš, který se vyznačuje odolností. Látky z textilie, jako potahového materiálu, se bát nemusíte. U www.isedacky.cz seženete totiž sedací soupravy z 10 letou zárukou, u niž je snímatelný potah, který lze vyprat. Nesmíme zapomenout také na kůži, ať už umělou ekokůži, tak pravou. Tyto potahové látky jsou výrazem luxusu, navíc jsou velice praktické a nejlepší pro alergiky.

Jaký typ sedačky vybrat?

Pokud máte ujasněny nároky na sedací soupravu a vybrán materiál potahu, nesbíhá nic jiného, než zvolit typ sedací soupravy. Na výběr máte klasické rovné sedací soupravy, které můžete doplnit křesly. Hodí se do všech místností, zejména do těch malých. Velice oblíbenou variantu představují rohové sedací soupravy, které vyniknou hlavně ve velkých obývacích pokojích a nabízí dostatek komfortu. Praktické jsou pak rozkládací sedací soupravy, klasické i rohové. Získáte tak náhradní postel třeba pro hosty, tak úložný prostor. Typ sedačky vybírejte zejména tak, aby krásně zapadla do místnosti, nikterak vás neomezovala v pohybu po obývacím pokoji a dostatečně vám poskytla potřebné pohodlí.