V moderních domácnostech se dnes nevyskytuje jídelna jako samostatná místnost, ale je součástí otevřeného prostoru, jako jedné komunikační místnosti spolu s kuchyní a obývacím pokojem. Takhle zařízený byt působí vzdušně, prostorně, moderně a rodinu více stmeluje, neboť zde tráví veškerý volný čas pospolu. Zařizování moderní jídelny, nebo řekněme jídelní částí, je mnohdy opomíjeno, přitom zde uspokojujeme své chuťové buňky několikrát denně a to nejen u snídaně, obědě a večeři. Mnozí si zde dopřávají odpolední siestu, popíjejí  kávičku či čaj, kouří revoluční ecigarety nebo svačí. I tento prostor by tedy měl být zařízen prakticky a příjemně.

Základ tvoří jídelní stůl

Každá správná jídelna potřebuje jídelní stůl. Jídelní stoly lze dnes zakoupit v mnoha provedeních, ať už velikostech, tvarech, materiálech apod. Jestliže máte dostatek místa pořiďte si opravdu velký jídelní stůl, u kterého můžete zasednout s celou rodinou. Praktické jsou rovněž rozkládací stoly, které lze příležitostně rozložit, pokud se vás u stolu sejde více. Důležitý je tvar, ten by měl být v souladu s jinými prvky v místnosti. Jestliže třeba máte kulatý lustr nebo jiný nábytek s kulatými rohy, určitě zvolte i jídelní stůl kulatý nebo oválný. Stejně tak je tomu i u hranatého jídelního stolu. Ten je navíc vhodnější i v případě, kdy nemáte moc místa, neboť jej lze umístit podél zdi. Co se týče materiálu, trendem poslední doby je návrat k přírodním materiálům. Velice pěkně vypadá dřevo v kombinaci s nerezem, čirým, matným nebo tonóvaným sklem. Hitem je však i plast, který vypadá nadčasově.

Pohodlně se usaďte

Samozřejmostí jídelního koutu jsou židle. Tyto židle by měly být maximálně pohodlné a ladit se zbytkem prvků v místnosti a jídelním stolem. Důležité je dostatečně vysoké opěradlo pro záda. V kurzu jsou plastové židle, které vám budou krásně ladit, pokud máte levné plastové okna a jídelní část umístíte právě k oknu. Plastové židle můžete zakoupit v mnoha krásných barvách. Opět je moderní přírodní dřevo, překližka, kov nebo kůže. Židle každopádně pořiďte tak, aby jídelní kout vypadal jako jeden kompletní celek a zapadl do celé místnosti.

Doplňky dodají tu správnou atmosféru

Pro dotvoření té správné atmosféry položte na jídelní stůl prostírání, textilní ubrus či jemnou moderní šifonovou stuhu, která se dá poskládat tak, že vytváří velice zajímavý a stylový doplněk. Ideální, když na šifonku dáte doprostřed vázu s čerstvými květinami.

Zdroj fotografie: www.katalognabytku.sk