V poslední době se stále více zvyšují nároky na bydlení a při zařizování se klade důraz na každou místnost. Hlavní roli hraje zejména praktičnost, funkčnost, komfort, ale také design, což platí i pro koupelny. Ty se stávají nedílnou součástí každého moderního obydlí. A jelikož je dnes téměř každý pracovně vytížený, do koupelny se již nechodíme pouze umýt, vyčistit zuby apod., ale očekáváme, že nám poskytne i relaxační a odpočinkové možnosti. Jaké trendy tedy vládnou koupelnám? Jak si ji  moderně zařídit? Alespoň trochu inspirace není nikdy na škodu, proto pro vás budou jistě užitečné následující řádky.

Dispoziční řešení

Základem nejen koupelny, ale každé místnosti je dispoziční řešení prostoru. Správně navržený prostor by vám měl přinést maximální komfort pro užívání a již na pohled by měla být koupelna příjemná. V poslední době se více prosazují větší koupelny. Samozřejmě každý má jiné požadavky a je zvyklí na něco jiného. Proto je velikost koupelny spíše otázkou vlastních preferencí. Při rekonstrukcích koupelen v bytě je však trendem zbavení se umakartového jádra a samostatné toalety na úkor prostornější koupelny. Příčka mezi koupelnou a WC se odstraní, čímž vám vznikne větší prostor a nové možnosti pro zařízení koupelny. Opticky zvětšit místnost pak můžete zrcadly větších rozměrů.

ČTĚTE TAKÉ: Sprchovací kout může být nejen praktický, ale i designový prvek vaší koupelny

Barvy v koupelně

Na celkový dojem koupelny má velký vliv její barevnost. S barvami se nyní poměrně dost experimentuje. Některé moderní koupelny můžeme vídat v méně tradičních barvách, jako červená doplněná černým nábytkem a bílou sanitární keramikou nebo sytá tmavě fialová. Stále IN je však i bílá barva, přírodní odstíny, např. béžová, šedá, velice oblíbená je momentálně i hnědá. Velice pěkně bude vypadat vaše nová koupelna, když ji budete ladit do jemných pastelových barev

Obklady a dlažba

Výběr obkladů a podlahy, nejčastěji dlažby, je rovněž důležité nepodcenit. Vyhněte se ozdobných prvkům, kterých se nedoporučuje použít ve větším množstvím. Moderní je jednoduchý styl, hladké linie a přírodní vzhled. Trendem jsou velkoformátové dlaždice, či naopak použití mozaiky, která může být velice zajímavým kontrastním prvkem, třeba proužek či kombinace plochy mozaiky a obkladů.

Vybavení koupelny

Dalším nezbytným vybavením koupelny je sanitární keramika a koupelnový nábytek. Obojí je potřeba sladit s obklady. Klasika, která je stále moderní a ještě jistě nějakou bude je použití bílé zdravotní keramiky. Uplatňují se i materiály jako je nerezová ocel, plasty, kámen, sklo nebo vodě odolné dřevo. Co vše do vaší koupelny zakoupíte, závisí v podstatě na vás. Každopádně základ tvoří umyvadlo, vana či sprchový kout a případě také WC. Co se týče umyvadla, nejvíce používána jsou závěsná umyvadla. Zvolit můžete také variantu umístění umyvadla do vestavěné skříňky. Další součástí je sprchový kout, vana nebo obojí. Pokud se zaměříme na vany, moderní jakou jak rovné, tak rohové vany. Rohové vany však potřebují větší prostor. Jestliže jste příznivci sprchových koutů, hitem jsou skleněné bezrámové sprchovací kouty, které působí elegantně a luxusně. Záchod zvolte nejlépe závěsný, který je nejpraktičtější. Koupelnu je potřeba dotvořit koupelnovým nábytek a dalšími doplňky. U koupelnového nábytku převládá barva bíla, ale také tmavé dřevo jako je ořech, dub nebo v odstínu wenge. Dřevo vypadá velice pěkně v kombinaci se sklem či hliníkem. Opět je nutné sladění s obklady i sanitární keramikou.

Zdroj fotografií: www.sapho-koupelny.cz