Bydlení je bezesporu jedna z nejdůležitešjích potřeb každé rodiny. Můžeme bydlet třeba s rodiči, ve vlastním domě nebo bytě, v podnájmu. Mnoho českých rodin však vzalo rozum do svých rukou a pořídilo si své vlastní bydlení. Již nechtějí dále platit nájem a žít v nejistotě, zda budou moci daný byt nebo dům obývat i příští rok. Bydlení ve svém má řadu výhod. Jedině vlastní bydlení nám poskytne pocity svobody, bezpečí a soukromí. Vše si můžete zařídit dle svých představ, aniž byste byli omezování majitelem nemovitosti, protože nyní je domov zcela váš. Dále je vlastní bydlení investicí do budoucnu. Kdykoli můžeme byt či dům prodat.

Platba za pronájem versus hypotéka?

Jestliže bydlíte v podnájmu, nevyhnutelná je měsíční platba za podnájem. Obáváte se však, že na vlastní bydlení nemáte dostatek financí, proto stále bydlíte v cizím domě? Ale přece máte! Částku, kterou musíte vynaložit na nájem, můžete splácet v rámci hypotéky a nemovitost bude jednou ve vašem osobním vlastnictví. Pro představu využijte hypotéční kalkulačku, která vám spočítá, jakou částku byste za hypotéku spláceli. A věřte, že čím dříve s hypotékou začnete, tím lépe.

Jste mladí nebo máte malé dítě?

Pokud byste rádi požádali o hypotéku, vůbec není problémem váš nízký věk, či zda-li jste absolvent nebo matka na mateřské dovolené. Na trhu totiž najdete produkty, které jsou určené právě vám. I vy máte přeci šanci pořídit si své vlastní bydlení. Pokud se zaměříme na hypotéku pro mladé rodiny, ta kombinuje státem poskytovaný úvěr od SFRB a hypotéční úvěr od Hypotéční banky. Finance můžete využít na výstavbu bytu, rodinného domu, přestavbu či koupi bytu a domu. I absolventi nemusí zbytečně utrácet za nájem a pořídit si své vlastní zázemí. Hypotéka pro absolventy vám umožní splácet na počátku méně s postupným zvyšováním splátek. I pro mladé rodiny, u nichž je jeden z rodičů na mateřské dovolené, je tato hypotéka výhodná.

Refinancování hypotéky

Pokud patříte mezi ty, co už úvěr mají, právě nyní je ideální doba žádat o refinancování hypotéky. O co vlastně jde? V případě, že vám končí fixační období, již 5 let úvěr na bydlení splácíte, je dobré se poohlédnout u jiných poskytovatelů hypoték, kteří vám mohou nabídnout výhodnější podmínky. A momentálně jsou úrokové sazby na svém dně, takže proč toho nevyužít? Vaše splátky mohou být nižší a můžete si rozložit splácení hypotéky do delšího časového období. Snižte zatížení vašeho rodinného rozpočtu!